Християните и Израел

Време за четене: 2 минути

Християните и Израел – преди да вникнем в същността на темата и значението ѝ за съвременната църква, е редно да си отговорим на въпроса защо този предмет е от изключително значение за съвременния християнин.

Отговорът е, че днес в църковните поучения битуват погрешни, лъжливи и еретични схващания за ролята на юдаизма и на държавата Израел. Фалшивите доктрини са в основата на слабостта на църквата, защото придават, отнемат или изкривяват личността на Господа и смисъла на Неговото дело.

Можем да определим едно учение като лъжливо, когато установим, че хората, които го изповядват, тълкуват Словото съгласно доктрината си, а не оставят Божието Слово да формира доктрината им.

При анализ на циркулиращите в съвременната църква учения за Израел, установяваме няколко изключително тревожни внушения, които принизяват жертвата на Господа и издигат статута на еврейския народ до пиедестала на Божество.

Много проповедници днес, когато визират обещанието на Бог, дадено на Авраам в Битие 12:1-3, смятат, че даровете и призванието на Бог, които са неотменими, се отнасят до евреите, независимо от тяхното отношение към Исус, и по този начин негласно внушават на широката аудитория, че сякаш освен Нов и Стар Завет, Бог е сключил някакъв различен, трети завет с наследниците на Исак.

Тази доктрина е изключително коварна, защото изкривява същността и уникалността на спасението, което е само чрез вяра в Божия Син Исус Христос.

Всяка религия се стреми към световно господство – вижте исляма, социализма и хуманизма, но не забравяйте и юдаизма. Юдеите, които не познават Бог, се стремят да установят единно световно управление, в което те да царуват, а всички гои (езичници) да са техни подчинени.

Истината е, че единствено Исус ще управлява, когато се завърне отново, според Откровение 19:15-16. Из устата Му излизаше остър меч, за да порази с него народите; и Той ще ги управлява с желязна тояга и ще стъпче лина на лютия гняв на Бога Всемогъщий. И на дрехата и на бедрото Му имаше написано име: Цар на царете, и Господ на господарите.

Сподели
Явор Костов
Явор Костов

Явор Костов е протестантски пастор в „Християнски мисионерски център – Видин“ и сътрудник и редактор в електронното списание „Свобода за всеки“. Явор е писател, автор на стихосбирката „Където се пресичат времето и вечността” (1999 г.), сборниците с разкази „Някой пред вратата” (2005 г.), „Поетът или поредната сексистка свиня” (2012 г.), “Марксистки хроники” (2019 г.), биографичния роман „Стъпки по водата или истинската история на Поли Петкова“ и сборника с биографични есета „Герои на християнската вяра“.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *