Френският телеком Orange и остатъците от колониализма

Време за четене: 2 минути

Десетилетия след краха на колониалната империя на Франция, телекомуникационният гигант Orange продължава да маркира интересите на страната.


Това е карта, на която са означени държавите, в които оперира (частично) френският телекомуникационен гигант Orange.

• Като се изключат в Африка държавите Ботсвана и Демократична република Конго (бивша белгийска колония впрочем), всички останали страни, в които оперира Orange, са бивши френски колонии. Египет пък е държава, в която влиянието на Франция и Британия беше поделено през XIX век чрез заеми и чрез акции в Суецкия канал.

Присъствието на Orange на световната карта през това десетилетие. Източник: Orange
Присъствието на Orange на световната карта през това десетилетие. Източник: Orange

• В Азия Виетнам е бивша френска колония, а Йордания и Ирак са страни, появили се в резултат на разгрома на Турция през Първата световна война и боричкането на Франция и Британия за разпределяне на петролните залежи в Ирак и Сирия.

• В Европа оранжевата боя, покриваща Белгия и Испания, е следствие на старите френско-белгийски и френско-испански монархически и икономически връзки от XIX век. Впрочем днес Белгия е страна №4, в която отива френският износ, изпреварена само от много по-големите Германия, Италия и САЩ.

• Още по-интересно е разпределението на оранжевата боя в Източна Европа – то покрива стария (след 1920 г.) френски съюзник Полша и „латинската сестра“ Румъния (с Молдова), както и Словакия, отломка от бившата Чехословакия, също френски съюзник след Първата световна война.

Тези „оранжеви страни“ са също така и гръбнакът на старата френска доктрина „Междуморие“, датираща от 20-те години на миналия век и целяща за изграждане на санитарен кордон срещу болшевишка Русия и пояс от съюзни държави в тила на жадната на реванш Германия. Същевременно Чехословакия и Румъния бяха и част от т.нар. Малка Антанта, отново френски проект, целящ да държи с лица в прахта победените през Първата световна война Унгария, Австрия и България.

• Не си мислете, че онази сива зона между Франция и Полша и Румъния е наистина сива.

Там господства Deutsche Telekom и тази сива зона дублира точно австро-германския блок, известен през Първата световна война като Троен съюз, включващ изметналата се от австро-германците Италия, която обаче през 1939-1944 г. беше немски съюзник.

В югоизточната европейска периферия – Албания, Гърция и Турция – е английската Vodaphone, която е живо доказателство, че някои основни принципи на световната геополитика не са мръднали ни на йота от времената на лорд Касълрей и Дизраели.


Вижте още интересни карти тук.

Сподели
Петър Голийски
Петър Голийски

Доц. д-р Петър Голийски е преподавател в специалност „Арменистика и кавказология“ в СУ „Свети Климент Охридски“. Поддържа в свободното си време Фейсбук страницата "История в кратце", в която публикува неголеми научно-популярни материали, написани на достъпен и за неспециалисти език, в които ще се хвърля светлина върху спорни, малко известни или напълно неизвестни моменти върху средновековната и древната история на българите.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *