Най-големите етнически малцинства в Европа

Време за четене: 2 минути

Снимка: Christian Lue, Unsplash

Ето една интересна карта, която показва знамето на втората по големина националност във всяка европейска държава според страната на раждане. Така тя може да включва както граждани на съответната държава, така и хора, които са преместили временно в търсене на работа.

map_ethnic.png
Натиснете за цял размер Източник: JimWillFixIt69 от reddit

Картата (натиснете за пълен размер) разкрива много изненади, като например:

Ирландия вече не е страната с най-много граждани във Великобритания. От 2011 г. ирландците са спаднали до 4-о място, зад Индия, Полша и Пакистан.

– Нито Чехия, нито Словакия са второто по големина малцинство в другата страна, въпреки че и двете са наследници на общата страна Чехословакия, която се раздели по мирен път през 1993 г.

– Въпреки че са съставени основно от етнически албанци, нито Косово формира втората по големина етническа група в Албания, нито обратното.

Поляците са втората по големина група в Ирландия, Исландия, Норвегия и Литва.

Турците са втората най-голяма група не само в Германия, но също и в Холандия, Дания, Австрия и България.

– Въпреки че едва можете да го видите на картата, родените в Португалия жители са втората най-голяма група в Люксембург, а бразилците са втората по големина група в Португалия.

– Последствията от бившия СССР все още могат да бъдат ясно видени. Руснаците са втората най-голяма група в Естония, Латвия, Беларус и Украйна. В самата Русия украинците са втората най-голяма група.

– Също така и сърбите са втората по големина група в 4 от 7-те бивши страни от Югославия (Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина и Черна гора). Унгарците са втората най-голяма група в Сърбия.

– Втората най-голяма група в Испания, Италия и Унгария са румънците.

Авторът на картата е решил да включи Кюрдистан като отделна страна, въпреки че официално няма такава държава. Той заявява: „Имах дилема с Турция, защото въпреки че Кюрдистан не е държава, кюрдите (които не смятат себе си за турци) са втората най-голяма група със сериозна разлика и би било подвеждащо да се твърди друго“.

Обединеното кралство се разглежда като единна страна. Нито една от четирите страни в него – Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, не се счита за суверенна държава и следователно не е отчетена отделно.


Вижте още интересни карти тук.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

  1. Много прецизна етническа мозайка и великолепно нюансирани,не на библейското „последните ще бъдат първи “ ,а на ЗАМЕСТВАНЕТО(ИЗМЕСТВАНЕ) на ПЪРВИТЕ ОТ ВТОРИТЕ.
    С ИСКРЕНА И ДЪЛБОКА БЛАГОДАРНОСТ КЪМ АВТОРА:Г.БЕЛОКАПОВ.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *