Вижте как е изглеждал Вечният град Рим с едно прекрасно анимирано видео

Време за четене: < 1 минута

В цялата човешка история има много малко градове, спомогнали за създаването на толкова история, култура, политика и изобщо цивилизация, колкото Roma Aeterna. Основаният на 21 април 753 пр. н. е. Рим започва като малко селце, събрало бежанци, престъпници и освободени роби, а векове по-късно е доминиращата сила в света, на която единствено Китай е можел да съперничи по блясък в този момент.

Проектът Rome Reborn (Възроден Рим) и Khan Academy са работили заедно, за да създадат наистина зашеметителна разходка из античния мегаполис в неговия най-голям разцвет през 320 г. от н.е. Това е периодът, в който император Константин I успява да централизира властта над огромната империя и същевременно дава на християните свободата да почитат своя бог без преследване. В известен смисъл този кратък момент на стабилност е бил последният, преди империята да се раздели на Западна и Източна (Византия) и впоследствие Рим да западне в идващите векове.

Отговорникът на проекта д-р Бърнард Фришър (Bernard Frischer) обяснява защо именно 320 г. от н.е. е избрана за видео обиколката:

[320 г. от н.е. е била] върхът на развитието на Рим, със сигурност по отношение на публичната архитектура, по простата причина, че императорът в този момент е бил Константин Велики.

Освен избора на император, периодът на Константин е ключов за историята, тъй като това е времето, в което Рим най-вероятно достига пика на своето население – над 1 млн. души и на своето градско развитие. Нещо повече, дори от гледна точна на архитектурни триумфи, този период съвпада с издигането на големи християнски църкви, докато последващата ера (след 320 от н.е.) е свързан с изоставянето на големи инженерни проекти. Казано просто, повечето от това, което знаем за Рим днес идва от тази епоха, както и от предходните години до въздигането на Константин.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *