За истинския мед и как да избягваме имитациите му

Време за четене: 4 минути

Истински мед. Снимка: Cristina Marin, Unsplash

Поради увеличаващия се брой хора, които потребяват мед и относително намаляващия брой пчели, можем реалистично да очакваме в близкото бъдеще цената на прекрасния продукт да се повишава значително, както и да видим все повече имитации и смески, които нямат същата хранителна стойност. От дядо ми, който след пенсионирането си беше пчелар, знам че трябва да ценим този продукт и винаги да избираме само истинския продукт.

Имайте предвид, че повечето имитации всъщност съдържат истински пчелен мед, но процентът варира до около 50%. Останалите проценти са запълнени от значително по-евтини подсладители, емулгатори или просто захар.

Как обаче да разпознаем истинския мед от имитациите му?

Истинският пчелен мед най-често е гъст, а имитациите най-често са с много рядка консистенция, почти течни. Проверката на гъстотата се прави като обърнете буркана и следите въздушното мехурче. Ако се изкачи мудно, значи медът е достатъчно гъст, а ако стане за няколко секунди – то най-вероятно държите имитация.

Изключение от правилото за гъстотата понякога прави акацивия мед. Чистият акациев мед се сгъстява, не кристализира. Това зависи много от няколко различни фактора: колко време е цъфтяла акацията, какво е било времето през периода, кога е цъфтяла и дали е имало някое друго силно ароматно растение в цъфтеж по едно време. Също, колко време е стоял меда в килийките преди да бъде изваден.

Етикетът също е много добър индикатор. Както при редица други продукти, подборът на думи може да подскаже за какво точно съдържание става дума. При наличието на надпис „100% чист мед“, „100% натурален мед“, „100% пчелен мед“ и подобни, има значителен шанс да държите истински мед в ръцете си. Ако пише само „мед“, почти винаги има добавки в буркана.

Съдържанието на продукта също е фактор: ако в него има нещо друго освен мед – полизахариди, монозахариди, минерали, e-та, каквото и да е – то вие със сигурност държите в ръка имитация на мед.

Има и сравнително лесен домашен тест, с който можете да проверите за добавки в меда ви. Разредете меда с вода в съотношение 50-50 и няколко капки йод и ако сместа посинее, значи в него има нишесте.

Същото съотношение мед и вода с няколко капки оцет – ако сместа се разпени, значи има прибавена креда. Тези опити, разбира се, са непрофесионални и при съмнение е най-добре да се обърнете към лаборатория или към организации като Активни потребители.

Истински мед - пчели работнички пълнят медна пита. Снимка: Cool Calm Design Lab, Unsplash
Пчели работнички пълнят медна пита. Снимка: Cool Calm Design Lab, Unsplash
Заблуда №1: Течният мед е чист, а кристализиралият (захаросаният) – подправен със захар.

Това не винаги е вярно. Кристализацията е естествен процес при меда, който обаче настъпва по различно време за различните видове пчелен мед. Този процес зависи от съотношението на фруктовата (плодовата) и гроздовата захар в меда, които естествено се съдържат в натуралния мед.

Медове с по-високо съдържание на фруктова захар като акациевия естествено кристализират много по-бавно (след около година) от медове с по-високо съдържание на гроздова захар като боров, слънчогледов, кориандров и т.н. (които кристализират за около 1-2 месеца).

За да добие обаче по-добър търговски вид и за да може да се разфасова в различни опаковки, пчелният мед се подлага на технологична преработка, под внимателен температурен контрол, за да не се променят качествените му показатели и така той се предлага на крайните потребители в течно състояние.

Почти всички видове мед с добавки в търговската мрежа са течни, тъй като влаганите в тях по-евтини подсладители също са течни и не могат да кристализират.

Заблуда №2: Кристализиралият мед е чист, а течният – подправен.

Също не винаги вярно. Кристализацията не е гаранция за чист пчелен мед. Някои пчелари решават да подхранват пчелите си със захарен сироп. Този краен продукт много лесно и бързо кристалириза, но му липсват ценните качества на билките.

Този вид мед кристализира на едри кристали, които лесно се отчупват и е много светъл на цвят, липсва му специфичния вкус и мирис, характерни за истинския пчелен мед в зависимост от произхода му.

100% чистият пчелен мед може да бъде както течен, така и кристализирал и това не е достатъчен критерий за неговия произход. Имитациите на истински кристализирал пчелен мед обаче са почти 10 пъти по-малко от тези на истинския течен пчелен мед, следователно шансът да се попадне на истински мед е много, много по-голям.

Заблуда №3: Високата цена / етикетът и етикет био/еко/органично са гаранция за истински мед

За съжаление, множество търговци залагат на визия – красиво бурканче, хубав етикет, висока цена, обещания за био/eко/органично, но продуктът им не е 100% чист мед. Все пак, тези етикети често са добър ориентир за качеството на меда.

Пазарът на органична продукция в България изостава значително не само спрямо старите страни-членки на Европейския съюз, но и в сравнение с повечето страни от Централна и Източна Европа. Обемът му спокойно може да се нарече символичен, а продажбите са концентрирани само в най-големите градове. Пчелният мед не прави изключение.

Не се събират официални данни какви са продажбите на био мед в страната, но по информация от бранша, разликата в цените между него и конвенционалния практически липсва.

Допълнителна причина е разпространеното разбиране, че медът е здравословен продукт, без да е биологично сертифициран. Дори при тези условия, пчеларите са далеч от това да извлекат максимума от местния пазар. Крайната цена за потребителите нараства последователно от 2007 г. насам, но едва 50-60% от нея остава в производителите, като този дял продължава да намалява. Средните цени на производител през последните години остават относително стабилни – между 4 800 и 5 400 лв., пише InteliAgro.

Най-точният критерий за преценка дали един мед е истински е лабораторен анализ. Доверявайте се само на доказани и изпитани марки или купувайте мед директво от производители, на които имате доверие.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *