Време за четене: 2 минути

На 16 януари отбелязваме годишнината от самозапалването на чешкия студент Ян Палах в протест срещу окупацията на Чехословакия от СССР и страните от Варшавския договор.

Ян Палах е роден е през 1948 г. в семейството на фабричен работник и продавачка в магазин. Родителите му са дълбоко религиозни евангелисти.

Завършва гимназия в гр. Мелник, Чехословакия. От 1966 г. е студент в Стопанското училище в Прага. През 1967-1968 г. в Чехословакия се разгръща широко движение за реформи, подкрепено с ентусиазъм от студентските и ученическите среди. Ян Палах също се включва в движението. По време на двете си летни ваканции той излиза на два пъти в чужбина – първия път на бригада в СССР и втория – на работа във Франция.

През драматичната есен на 1968 г., когато войските на Варшавския договор смазват опита за откъсване на страната от комунистическия свят чрез Пражката пролет, Ян Палах се прехвърля в историко-политикономическия факултет на Карловия университет. Тук той взема дейно участие в ноемврийските стачки срещу чуждата окупация на страната му.

На 16 януари Ян написва прощалното си писмо, като изпраща единия от четирите му екземпляра до Съюза на писателите. Около четири часа следобед на същия ден той застава пред Националния музей на Вацлавския площад в центъра на Прага, залива се с бензин и се самозапалва. Това е неговият самопожертвувателен протест срещу окупацията на Чехословакия. Трамваен ватман успява да хвърли върху него палтото си и да загаси огъня, но е вече твърде късно.

Горящият Ян Палах секунди преди ватманът да се опита да го угаси.
Горящият Ян Палах секунди преди ватманът да се опита да го угаси.

Откаран в болница, студентът агонизира в продължение на три дни. Изгарянията са засегнали 85 процента от тялото му, като в преобладаващата си част са от трета степен.

Ян Палах умира на 19 януари и е погребан в Прага на 25 същия месец.

Мястото на самозапалването му на Вацлавския площад е място за поклонение не само на чехите, а на всички свободолюбиви хора, които познават гнета на комунизма.

Паметникът на Ян Палах в Прага.
Паметникът на Ян Палах в Прага.
Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *