Превръща ли се Великобритания в нещо различно?

Време за четене: 4 минути

Снимка: Ali Burhan, Unsplash


Оригинална публикация: Is the UK Turning into Something Extremely Different?, Mohshin Habib*, Gatestone Institute, 01.03.2022


През 2013 г. британският журналист Винсънт Купър пише: „До 2050 г., само след 37 години, Великобритания ще бъде мюсюлманска нация.“

Религията изглежда е много по-важна част от живота на мюсюлманите, отколкото на останалите британци: тя е централна за тяхното чувство за идентичност. Според доклад от 2006 г: „Тридесет процента от британските мюсюлмани биха предпочели да живеят по законите на шариата (ислямската религия), отколкото по британските закони…. Двадесет и осем процента се надяват един ден Обединеното кралство да се превърне във фундаменталистка ислямска държава“.

Въпросът е: какви поучения получават мюсюлманите по света, включително в Обединеното кралство, от изучаването на Корана?

На 1 декември 2022 г. британската Служба за национална статистика (ONS) публикува последното 10-годишно преброяване, проведено през 2021 г., което показва, че най-бързо нарастващото население в Англия и Уелс са мюсюлманите. Според преброяването:

„За първи път при преброяване на населението на Англия и Уелс по-малко от половината от населението (46,2 %, 27,5 милиона души) се описва като „християни“…“

„Не е голяма изненада, че преброяването показва, че по-малко хора в тази страна се определят като християни, отколкото в миналото“, заяви архиепископът на Йорк Стивън Котрел (Stephen Cottrell) в отговор на резултатите, „но все пак това ни поставя предизвикателство не само да вярваме, че Бог ще изгради Своето царство на Земята, но и да изиграем своята роля в известяването на Христос“.

Мюсюлманската общност във Великобритания реагира по друг начин. Зара Мохамед (Zara Mohammed), генерален секретар на Мюсюлманския съвет на Великобритания, заяви:

Въпреки че преброяването на населението разглежда религията, липсата на по-широкообхватен мониторинг на конкретната религия ни пречи да разберем напълно колко остър е проблемът с недостатъчното представяне на мюсюлманите в британското общество.

Тези първоначални данни ни дават възможност сега да направим значима промяна и да създадем по-добра Великобритания за всички.

През 2013 г. британският журналист Винсънт Купър предупреди: „До 2050 г., само след 37 години, Великобритания ще бъде нация с мюсюлманско мнозинство“.

Всеки трети мюсюлманин е на възраст под 15 години. За сравнение, сред цялото население това е един от всеки петима души. Едно от 12 деца в училищна възраст е от мюсюлманско семейство. Към 2021 г. е имало около 300 000 тийнейджъри мюсюлмани.
Всеки трети мюсюлманин е на възраст под 15 години. За сравнение, сред цялото население това е един от всеки петима души. Едно от 12 деца в училищна възраст е от мюсюлманско семейство. Към 2021 г. е имало около 300 000 тийнейджъри мюсюлмани.

Преброяването на населението, проведено през 2021 г., разкри, че докато по-малко от половината хора (27,5 млн.) в Англия и Уелс вече се определят като християни, тези, които заявяват, че „нямат религия“, са се увеличили с 12 пункта до 37,2% (22,2 млн.).

Ръст на исляма във Великобритания

Тези, които се определят като мюсюлмани, са се увеличили от 4,9% през 2011 г. до 6,5% (3,9 млн.) през 2021 г. или ръст от 44% за 10 години. Следващите най-разпространени отговори са хиндуисти (1,0 млн.) и сикхи (524 000), а будистите изпреварват евреите (273 000 спрямо 271 000).

Религията изглежда е много по-важна част от живота на мюсюлманите, отколкото на останалите британци: тя е централна за тяхното чувство за идентичност. Според доклад от 2006 г:

„Тридесет процента от британските мюсюлмани биха предпочели да живеят по законите на шариата (ислямската религия), отколкото по британските закони…. Двадесет и осем процента се надяват един ден Обединеното кралство да се превърне във фундаменталистка ислямска държава“.

В статията на Абдул Азим Ахмед (Abdul Azim Ahmed), публикувана от Религиозния медиен център през септември 2021 г., се признава, че на територията на Великобритания присъстват всички различни школи на исляма – въпреки че през последните години салафизмът е нараснал, особено сред по-младите мюсюлмани.

Тревор Филипс (Trevor Phillips), бивш ръководител на британската Комисия за расово равенство и Комисия за равенство и права на човека, констатира, че последователите на исляма имат много различни ценности от останалите членове на обществото. Много от тях очевидно искат да водят отделен живот. „Мюсюлманите създават свои нации вътре в нациите„, казва той.

По-голямата част от мюсюлманите в Обединеното кралство произхождат от пакистански и бангладешки произход.
По-голямата част от мюсюлманите в Обединеното кралство произхождат от пакистански и бангладешки произход.

Професор Линда Уудхед (Linda Woodhead), водещ учен, казва за второто поколение мюсюлмански имигранти:

Сега британските мюсюлмани намират своя глас с мюсюлмански депутати и уверени млади хора, които навлизат във висшето образование, смесват се с многото различни етнически мюсюлмански общности и създават нов културен вид британски ислям с храна, облекло, музика и творчески места.

Мюсюлманите в Обединеното кралство изглеждат по-религиозни от повечето други религиозни групи. Докато все по-малко християни стават членове на църкви и изглежда губят вярата си, описвайки се като атеисти и нерелигиозни, повечето мюсюлмани във Великобритания стриктно следват своята религия.

Атеистите също се увеличават

Столицата Лондон, в която етническите британци отдавна са малцинство, показва най-нисък дял на нерелигиозните жители, което вероятно се дължи на това, че в него има най-висок процент последователи на нехристиянски вероизповедания, включително мюсюлмани, които съставляват 13% от анкетираните в района.

В доклад от 2015 г. се цитира британското проучване на социалните нагласи на NatCen:

„NatCen твърди, че Англиканската църква е в упадък от повече от 30 години и този упадък изглежда се е ускорил през последното десетилетие.“

„През 2012 г. Мохамед се е превърнал в най-често срещаното име, давано от момченца, родени в Лондон. Името е било и второто най-често срещано сред новородените бебета по пощата в Обединеното кралство и Уелс през същата година.“

Центърът за изследвания и доказателства за заплахите за сигурността (Centre for Research and Evidence on Security Threats) коментира:

„В някои отношения мюсюлманите са по-успешни от останалите в Обединеното кралство в предаването на своите религиозни вярвания и практики от едно поколение на друго. Сред мюсюлманите са установени по-високи нива на предаване на религията от поколение на поколение, отколкото сред християните, хората с други религии и нерелигиозните хора.“

„Повечето мюсюлмански деца в Обединеното кралство се учат да четат Корана на арабски език, независимо дали правят това в ежедневното училище в джамията, в дома на независим учител, в собствените си домове или дори по Skype. В допълнение към Корана и арабския език много мюсюлмански допълнителни училища предлагат и други аспекти на ислямските науки, както и формално обучение по етнически език и култура.“

Въпросът е: какви учения получават мюсюлманите по света, включително в Обединеното кралство, от изучаването на Корана? Коранът не толерира нито един политеист, езичник, идолопоклонник или атеист – последната група в момента се увеличава във Великобритания, според преброяването.

Това затруднение е предвидено от министър-председателя Уинстън Чърчил:

„Отделни мюсюлмани могат да покажат прекрасни качества. Хиляди стават смели и лоялни войници на кралицата; всички знаят как да умрат; но влиянието на религията парализира социалното развитие на тези, които я следват. В света не съществува по-силна ретроградна сила.“


* Мохшин Хабиб е бангладешки писател, колумнист и журналист, и е изпълнителен редактор на The Daily Asian Age.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *