Изпрати българска книга в Македония

Време за четене: 4 минути

Една гражданска инициатива набира популярност. Стотици българи от двете страни на Вардара пращат и получават книги на родния си език и похранват залинялата връзка помежду си. Тази инициатива тече от едва няколко седмици, а вече се радва на небивал интерес.

Случайно научих за тази акция от социалните мрежи и аз и родителите ми веднага решихме да се включим. След като дарихме нашите книги, се свързах с главния организатор на акцията, Виктор Стоянов*, и реших да му задам няколко въпроса.


Георги Драганов: Г-н Стоянов, споделете, как се роди идеята за тази акция?

Виктор Стоянов: Идеята се появи когато бях гост при Стоян Иванов в Дискусионно студио на телевизия СКАТ. В предаването говорехме за българското вето и проблемите със Северна Македония. Едно от нещата, които изтъкнах е, че трябва да поддържаме добри и близки отношения с хората в С. Македония, както и че там, днес, има много българи. Тогава си казах – а защо да не се организираме и да пращаме български книги на хората, които искат да четат българска литература? Така се зароди идеята.

С какви резултати можете да се похвалите към днешна дата?

– Първо искам да благодаря от цялото си сърце на всички българи, които се включиха в инциативата или се интересуват от нея! Ние сме силен и обединен народ и аз това го виждам на действие. Чувствам голяма отговорност към хората, тъй като те даряват книги от собствената си библиотека!

До момента 19 българи от България и света изпратиха 392 български книги в Македония и 4 в Сърбия. Тези книги съм ги разпределил за 120 българи в Македония и за един наш сънародник в Пирот. Още четирима българи се включиха в инициативата и изпратиха общо 42 книги, които ще изпратя в Скопие на 18 ануари. До тогава още няколко души за дали заявка, че ще се включат. Организацията по разпределение на книгите в Македония, която направих е всяка дарена книга да отива при конкретен човек, с който общувам и най важното – който сам ми е поискал български книги, след като е разбрал за инициативата. Така аз имам точна информация всяка една книга от кого е дарена и до кого е стигнала. Следя резултатите и ефекта от книгите върху хората, които ги получават. За момента всички ги четат и са въодушевени от нашата подкрепа към тяхното българско чувство, което и без това е поставено под заплаха от страна на държавата (С. Македония). Благодарение на този метод на разпределение ще постигнем максимален ефект от дарените книги и те ще отидат само при хора, които са ги поискали и ги четат.

– Колко и какви още включвания на акцията можем да очакваме? Планирате ли да стане нещо постоянно?

Желаещите да дарят българска книга на българин в Македония се увеличават с всеки ден. Очаквам още десетки и стотици българи да се включат в инциативата. Българите сме народ, който мисли и го е грижа за своите сънародници зад граница, особено за тези, които са коренно население на Балканите и са останали извън пределите на днешна България. Инициативата от самото ѝ начало е постоянна и без краен срок. Ще продължи в следващите години, да сме живи и здрави. Като краткосрочна цел съм си поставил да успеем, заедно, да изпратим 10 000 български книги до българи основно в Македония, но също и Албания, Сърбия, Косово и Гърция.

– Каква подкрепа срещате от българската държава? Смятате ли, че може да се направи още?

Не съм търсил подкрепа от българската държава. Определено, когато инициативата се разрастне ще потърся подкрепа по отношение на внасянето на българските книги в Македония, което за момента е възможно само чрез пощенски колети на Български пощи. Ситуацията на границата не позволява да натоваря книгите в автомобила си и да ги закарам в Македония – просто граничните власти на С. Македония няма да допуснат и 5 български книги да влезнат по този начин в РСМ. Затова по този въпрос ще потърся съдействие от българската държава.

Смятам, че мога да направя много повече за инициативата и ще го направя. През февруари и март планирам обиколни сред населението в Македония, имам да се видя с много познати и приятели там. Аз познавам лично поне 500 българи в Македония, а имам да се запозная с още хиляди. Планирам лично да разнасям български книги до хората в Македония и така да постигам още по голям ефект от инициативата.

Разкажете ни някоя интересна история, свързана с досега с книги на родния език на нашите събратя.

Спомням  си реакциите на повечето българи в Македония, когато получат български книги – звънят ми и се радват като малки деца. Това много ме трогва, защото свързваме българи с българи – от двете страни на границата. Това са най емоционалните моменти на национално чувство и гордост в мен от българите като народ и сила. Много силен народ сме. Последната емоционална история е от преди 2 дни, когато ми звънна една жена от Петрич и ми каза, че десетки деца от града са се обединили и искат да дарят книги на българи в Македония чрез инициатвита. Стана ми много мило за тези деца и за доброто възпитание, което са получили вкъщи и в училище. С инициативи като тази можем да видим колко е буден и добър народът ни и как са възпитани децата ни. И накрая – много силно впечатление ми правят моите приятели в Скопие, Охрид, Битоля, които ми помагат с разпределенито на книгите. Отделят от личното си време и пари за да го правят, а и те имат семейства и деца. Това са прекрасни хора.

Какви трудности и пречки има пред подобен тип акции в Република Северна Македония?

Най-голямата трудност е страхът у хората с българско самосъзнание в С. Македония. Аз ги разбирам напълно. В тяхната държава, да си българин значи държавата да те мачка, по всякакъв начин – доскоро със затвор, без да си виновен, а днес с всякакви административни пречки и условности, ако си изявен българин. Затова почти всички българи в Македония не смеят открито да показват, че четат български книги, не смеят да се снимат с книгите, които достигат до тях от инициативата ни. Снимат ми най-често само самите книги и аз не пиша конкретно във Фейсбук кой получава книгата, за да не му създам проблем с държавата (РСМ). Други сериозни пречки няма пред инициативата, единствената пречка е поведението на самата държава С. Македония. Скоро, когато инициативата се разшири и повече българи се включат, по дипломатически път, ще трябва да реша още една пречка – невъзможността книгите да влизат свободно в Македония с частен транспорт. Единственият начин е чрез пощенски колет на Български пощи.

Ако искате и вие да се включите в акцията и да пратите книги на книжовен български език за сънародниците ни, включете се на страницата на инициативата във Фейсбук, пишете им на мейла, обадете се на +359899384100 или се свържете с нас.

* Виктор Стоянов е специалист инвестиции и форекс търговия, развива собствен бизнес от 2015г. Преди това е работил в компания специализирана в областта на личното финансово консултиране. Родом от град Карлово, на 29 години, от 2010 г. живее и работи в София. Семеен с едно дете, момче.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *