Западът щеше да вкара Навални в затвора много по-рано

Време за четене: 3 минути

Демонстрация с искане за освобождаване на Навални във Великобритания. Снимка: Liza Pooor, Unsplash

От месеци цялата либерална, градска, демократична общност – както у нас, така и на запад, рони крокодилски сълзи по Алексей Навални, изписва патетични трактати в негова подкрепа и генерално венцеслави руския опозиционер. В очите им той е борец за западна, подредена, либерална демокрация срещу лошия, авторитарен Путин.

През останалото време същите хора, които реват по Навални в момента, сипят обиди и омраза срещу „крайно-десните“ в собствените си страни, срещу националистите, реакционерите и всеки, който не е либерален.

Нещо повече – прокарват закони срещу езика на омразата, с които тези хора да бъдат вкарвани в затвора. Тъкмо по този начин либералите и „демократите“ влизат в едно от най-грозните лицемерия, които сме наблюдавали наскоро. Те защитават от арест човек, когото самите биха вкарали в ареста. Защо?

Ами поради факта, че Алексей Навални изобщо не е демократичен и либерален политик, а един от най-крайно десните националисти в Русия, водещ дългогодишна кампания срещу мюсюлманите и малцинствата. Кампания, в която пусна клипче, в което сравнява мюсюлманите с хлебарки и застрелва жена в бурка.

Кампания, в която постоянно обвинява Путин за това, че е прекалено….либерален и толерантен към малцинствата. Кампания, в която се обявява за интереса на белите, етнически руснаци. Тоест все неща, за които отдавна щеше да е вкаран в затвора от същите либерални, западни демократи, които сега го опяват.

Нека разгледаме кариерата на Алексей Навални като крайно-десен политик:

– През 2007 г. Навални е изхвърлен от основната опозиционна партия в Русия, либералната „Яблоко“, заради крайно-десни и националистически възгледи.

– Същата година Навални основава крайно-дясното, националистическо движение „Народ“ което се обявява за „демократичен национализъм“ и заканва, че ще се бори за правата на етническите, бели руснаци.

– Навални съюзява движението си „Народ“ с други две крайно-десни движения: „Движение срещу нелегалната имиграция“ и „Велика Русия“. Влиза в редовен по това време конфликт с всички либерални, демократични и про-западни организации в Русия, особено „борещите се за човешки права“, ЛГБТ права и тези на малцинствата.

Въпросните крайно-десни движения, включително това на Навални, редовно нападат Путин за това, че е прекалено либерален и толерантен към етническите малцинства, особено мюсюлманите в Кавказ и мигрантите от централна Азия.

– От 2006 г. насам Навални е редовен участник в т.нар. „Руски марш“, еквивалентът на Луковмарш в Русия – събитието, на което се събират всички руски националисти, особено по-крайните, недоволни от слабото, либерално към малцинствата управление на Путин.

Алексей Навални на националистическия Руски марш.

– Навални открито подкрепя руска военна намеса в Украйна, като нееднократно е заявявал, че желае присъединяване на Украйна и Беларус към Русия.

– Навални подкрепи руската агресия в Грузия през 2008 г., като дори призова за изхвърляне на всички грузинци от територията на Русия по това време.

– Навални поведе кампания за правото на огнестрелно оръжие в Русия, по модел на южняшките щати в САЩ. В едно от видеата, които заснема за кампанията открито нарича мюсюлманите в Русия „хлебарки“, като имитира застрелването на жена в бурка.

– Навални участва в националната кампания на крайно-десните „Престанете да храните Кавказ“, която цели отрязване на федералната помощ за бедните, предимно мюсюлмански региони там.

С други думи – цялата политическа кариера на Навални беше на крайно-десен, радикален руски националист, консерватор, реакционер и национал-популист.

Цялата борба на Навални срещу Путин в продължение на години се водеше на основата на обвиненията, че Путин е прекалено либерален и демократичен спрямо малцинствата в страната. Едва в последно време Навални зави към критика на корупцията и преследването на опозиционери. Следователно това консерваторите и националистите да подкрепят Навални е напълно логично.

Въпросът тук е защо го подкрепя цялата плеяда от демократи и градски либерали у нас и на Запад? Защо ронят крокодилски сълзи по ареста му, след като призовават същото да се случва с крайно-десните му еквиваленти в собствените им страни? И след като подкрепят закони срещу „Езика на омразата“, според които самият опозиционер щеше отдавна да лежи.

Ако Навални беше политик в западна, „демократична“ страна, той щеше още около 2007-ма да е вкаран в затвора за дискриминация, език на омразата и прочее неща, които тъкмо защитниците му в момента прокарват.

Това са същите либерални хора, които нападат и мразят всеки местен политик с дори 50% от националистическите убеждения и изказвания на Навални. Защо хората, които мразят Льо Пен, Тръмп, Орбан, Алтернатива за Германия и прочее крайно-десни политици, в момента са в някакво овче умиление по еквивалента в руската политика? Защо същите хора утре ще ви нападат и плюят, ако говорите неща, които той говори в Русия от години?

Отговорът за пореден път е един и същ – защото лицемерието и двуличието е в основата на съвременния либерален дискурс.

Сподели
Кристиян Шкварек
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек е роден в София, следва история в Ковънтри, Англия и европеистика в Лювен, Белгия. Прави стажове в институциите на ЕС в Брюксел, а след 6 години в чужбина се завръща в София, където започва кариера в корпоративната сфера. Политически и международен анализатор в редица медии, публичен говорител и кандидат-евродепутат през 2019 г. Учредител на Евроатлантическия център за сигурност, официален представител на групата на ЕКР за България и председател на Младежкия консервативен клуб.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *