Политик във Финландия е подсъдим за цитат от Библията

Време за четене: 3 минути

Д-р Пейви Ресанен. Снимка: © KARI PEKONEN/OTAVAMEDIA

Прокуратурата във Финландия повдигна обвинения на действащ политик за цитиране на Библията, основата на християнската вяра. Потърпевшият е един твърдо убеден християнски член на финландския парламент, майка на пет деца и баба на шест. Тя беше изправена пред съда и й бяха повдигнати обвинения за библейските й възгледи, демонстрирани в туит от 2019 г., в радиопредаване от 2019 г. и в църковна брошура от 2004 г.

Д-р Пейви Ресанен (Päivi Räsänen), чийто съпруг е пастор в Лутеранската църква, е доктор по професия, ветеран в парламента и бивш министър на вътрешните работи (2011-2015), както и бивш лидер на консервативната партия Християндемократите (Suomen Kristillisdemokraatit) между 2004 и 2015 г. Финландският главен прокурор е повдигнал три обвинения срещу нея с възможна присъда от две години лишаване от свобода.

През 2019 г. тя е разследвана за подстрекателство, след като критикува официалното участие на Евангелската лютеранска църква на Финландия в събитията за празнуване на Прайда. През април 2021 г. финландският главен прокурор обявява, че срещу нея са повдигнати три отделни обвинения за подстрекателство и език на омразата срещу малцинствена група.

Обвиненията попадат в глава от финландското законодателство, която криминализира „военните престъпления и престъпленията срещу човечеството“ и всяко обвинение може да доведе до присъда до две години затвор. Представители на 45 лютерански църковни организации призовават финландското правителство да не я преследва. Тя е подкрепена и от Европейския евангелски алианс и Испанския евангелски алианс.

Първата част от процеса срещу нея се проведе на 24 януари 2022 г. Процесът привличе вниманието на някои от международните медии, но засега няма отзвук в българските такива. Втората част от процеса срещу нея се очаква да се състои на 14 февруари 2022 г.

Туитът от 2019 г. гласи „Църквата обяви, че е официален партньор на #Прайд2019 на #сета. Как доктриналната основа на Църквата, #Библията, се вписва в издигането на срама и греха като въпрос на гордост?“ Цитатът в туита на д-р Ресанен е Римляни 1:24-27:


24 Затова, според страстите на сърцата им, Бог ги предаде на нечистота, щото да се обезчестят телата им между сами тях, –
25 те които замениха истинския Бог с лъжлив, и предпочетоха да се покланят и да служат на тварта, а не на Твореца, Който е благословен до века. Амин.
26 Затова Бог ги предаде на срамотни страсти, като и жените им измениха естественото употребление на тялото в противоестествено.
27 Така и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разжегоха се в страстта си един към друг, струвайки безобразие мъже с мъже, и приемаха в себе си заслуженото въздаяние на своето нечестие.


Както съобщава правозащитната организация ADF International, която подкрепя Ресанен, „полицейските разследвания срещу Ресанен започнаха през юни 2019 г. Като активен член на Финландската лутеранска църква тя се обърна към ръководството на своята църква и постави под въпрос официалното ѝ спонсорство на ЛГБТ събитието „Прайд 2019„, придружено от изображение на библейски текст.“

ADF International отбеляза, че Ресанен е „преследвана за престъплението „етническа агитация“ в раздела „военни престъпления и престъпления срещу човечеството“ във финландския наказателен кодекс“. Обвинението твърди, че възгледите на Реянен са дискриминационни по отношение на малцинствата.

Миналата седмица Расанен коментира пред американската медия DailyWire:

Ще продължа да отстоявам това, в което вярвам, и това, което съм написал. И ще говоря и пиша за тези неща, защото те са въпрос на убеждение, а не само на мнение. Вярвам, че все още живеем в демократична държава и че имаме своя конституция и международни споразумения, които гарантират свободата на словото и религията ни.

Тя също така заяви:

Не мога да приема, че изразяването на религиозните ми убеждения може да означава затвор. Не смятам, че съм виновна за заплаха, клевета или обида към когото и да било. Всичките ми изказвания се основават на учението на Библията за брака и сексуалността.

Тя продължи:

Ще защитавам правото си да изповядвам вярата си, за да не бъде никой друг лишен от правото си на свобода на религията и словото. Придържам се към мнението, че моите изрази са законни и не бива да бъдат цензурирани. Няма да отстъпя от възгледите си. Няма да бъда сплашван, за да скрия вярата си. Колкото повече християни мълчат по спорни теми, толкова повече се стеснява пространството за свободата на словото.

„Свободата на словото е един от крайъгълните камъни на демокрацията“, изтъква Пол Колман, изпълнителен директор на ADF International. „Решението на финландския главен прокурор да повдигне тези обвинения срещу д-р Ресанен създава култура на страх и цензура. Отрезвяващо е, че подобни случаи стават твърде често срещани в цяла Европа. Ако ангажирани държавни служители като Пейви Реянен бъдат обвинени в престъпление за това, че са изразили дълбоко убежденията си, това създава смразяващ ефект за правото на всеки да говори свободно.“

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *