Двойни стандарти за бежанците ли?

Време за четене: 2 минути

Двойни стандарти ли прилагаме? Да, точно така. И?

Държавите, които най-яростно се съпротивляваха срещу мигрантската вълна от 2015-та насам днес най-охотно помагат на украинските бежанци. Страните, които водиха открита война с ЕС по темата миграция от Африка и Близкия изток – Полша, Унгария, Чехия, Словакия, днес най-активно помагат с приема на бежанци от Украйна. Защо?

Защото украинците са европейци, християни, славяни. Те са от нашите. От нашите. Кое не разбирате?

Нищо по-естествено, еволюционно заложено и логично няма от това организмите, животните, хората да се групират на „наши“ и „чужди“. Тези са от нашите. Искаме да помогнем на нашите. Ще приемем нашите.

Чуждите не искаме, на чуждите нямаме доверие и на чуждите не желаем да предадем демографското бъдеще на този континент. Един украинец в Полша, Унгария, България и дори в Ирландия си е „сред свои“. Един арабин или африканец – не е. И никога няма да бъде, поне докато не станат мнозинство, каквато е отчайващата тенденция през последните десетилетия в Западна Европа.

Да, това е двоен стандарт. Да, няма абсолютно нищо лошо, срамно, неправилно в двойните стандарти. В дискриминацията. Без значение какво ви казват малоумни конвенции и харти. Всеки жив организъм я прилага. Всеки от нас я прилага – в избора с кого да общува, живее, бъде приятел или създаде семейство. И така трябва да бъде. Така правят здравите организми и хора.

Последните десетилетия на неолиберално господство се опитаха да заклеймят здравото като болест. Нормалното като ненормално. На дискриминацията да сложат печата „патология“. Затова започнаха да приставят термина -фобия към всеки такъв пример. Защото „фобията“ е болест и ако ви нарекат „ксенофоб/хомофоб/ислямофоб“ и прочее ще наложат тезата, че ви има нещо, че сте болен. И ще продължават да го правят, включително в България, десетките либерални журналисти, академици, „експерти“. Ще четем такива статии от Дойче Веле и Капитал, ще се опитват да ни го наложат „интелектуалци“ от Дневник, Свободна Европа и всевъзможни НПО-та.

А всъщност тъкмо либерализмът е нездравото. Болното. Неестественото. Идеята, че Швеция има задължението да позволи на Суб-Сахарска Африка да я промени завинаги демографски, или че французинът следва да няма проблем с ислямизацията на страната си, това е болното. Както и очакването, че тъкмо тези хора изведнъж ще приемат либералните, постомодерни мантри и няма да се държат племенно тук, в Европа. Тази наивност е патология.

Ние, които прилагаме двойните стандарти, които отличаваме нашите от чуждите – ние сме нормалните, здравите. Историята така ще ни запомни. И няма да се оправдаваме и обясняваме повече за това.

Ukrainian Refugees Welcome

Сподели
Кристиян Шкварек
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек е роден в София, следва история в Ковънтри, Англия и европеистика в Лювен, Белгия. Прави стажове в институциите на ЕС в Брюксел, а след 6 години в чужбина се завръща в София, където започва кариера в корпоративната сфера. Политически и международен анализатор в редица медии, публичен говорител и кандидат-евродепутат през 2019 г. Учредител на Евроатлантическия център за сигурност, официален представител на групата на ЕКР за България и председател на Младежкия консервативен клуб.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *