Пиротският процес срещу въртопци

Време за четене: 2 минути

На 20 ноември 1926 г. в Пирот започва т.н. „Пиротски процес срещу въртопци“. През ареста минават близо 400 царибродчани като 30 са задържани дългосрочно. Петнадесет души са дадени на съд по Закона за защита на държавата. Процесът се наблюдава и от българската легация в Белград, която пише:

Обвинените са заявили пред съда, че всички тия показания са им били със сила изтръгнати от полицията, че не знаят въобще нищо за подобна организация и че са ходили в България, изключително за да продават имотите си.

Българската легация в Белград пише до МВнРИ в България:

Въпреки очевидната неоснователност на обвиненията против петнадесет „съучастници в организацията „Въртоп“, пиротският Съд е произнесъл присъди против петима от тях – тъй като се бил уверил, че в България действително има такава организация и че тя имала свое разклонение на С.Х.С. (кралство на Сърби, хървати и словенци) територия!

Никола Христов е осъден на 15 години строг тъмничен затвор, Делчо Ценов, Вацо (Васил) Джунев и Михаил Райков на по 12 години и Трендафил Георгиев на 10 години.

Тежък удар по въртоповци нанася и разкритието, че един от техните съратници и член на управата – Петър Иванов, се оказва сръбски шпионин. В съучастие с Петър Атанасов, секретар на „Обществената безопасност“, и Плина Маркова, любовница на последния, тримата са били в услуга на сръбското разузнаване. Групата е разобличена от контраразузнаването на ВМРО през късната пролет на 1927 г. при опит да състави за сръбските служби фотокартотека на ръководните дейци. Изменниците са разпитвани в с. Свети Врач (днешния гр. Сандански) от назначената съдебноследствена комисия на ВМРО. Шпионската афера не добива обществена разгласа. Явно правителство на Андрей Ляпчев е имало свои основания да не желае такава. На 18 юни 1927 г. доверен сътрудник на министър прецедателя се среща с Иван Михайлов и съдбата на заловените е оставена в ръцете на ВМРО. Шпионите са екзекутирани.


Горният текст е откъс от книгата "Годен за терористически акции" , която силно препоръчваме да прочетете, за да се запознаете с малко известната борба за свобода на българите в Западните покрайнини.

Горният текст е откъс от книгата „Годен за терористически акции , която силно препоръчваме да прочетете, за да се запознаете с малко известната борба за свобода на българите в Западните покрайнини.

Сподели
Румен Евтимов
Румен Евтимов

Румен Евтимов е внук на Крум Гопов, един от основателите на ВЗРО "Въртоп" и автор на книгата "Годен за терористически акции". В приложение към книгата е представена оперативната разработка "Кобра", водена от ДС през 1951 - 1957 г. срещу Крум Гопов, един от основателите и ръководителите на "Въртоп". Разработката показва не само отношението на комунистическата власт към "бившите хора" с национално-патриотични възгледи, но и технологиите и методите, използвани от службата. Публикувани са документи от досието, свързани с историята на националноосвободителната организация.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *