Протестът срещу насилието над деца от мигранти

Време за четене: 2 минути

Хиляди българи протестират пред МВР с искане мигрантите, пребили дете, да бъдат арестувани и екстрадирани.


През март се случи нещо, което мислехме, че е немислимо – голяма група мигранти пребиха в центъра на столицата дете.

Вечерта на 7 март група от 11 кюрди пребиха деца, непознати, като поводът е, че същата група е обарала (или, ако ползваме феминистки термини, извършила сексуално посегателство срещу) дете-момиче, а друго дете-момче я е защитило. Това предизвиква агресията.

Можете да чуете какво казва едно от битите деца в интервю, дадено за Димитър Панчев от „Куберов войн“. Потресаваща история.

Както можете да се досетите, иначе кротките и спокойни българи, погнусени от това посегателство над деца, се самоорганизираха моментално.

Първият протест бе организиран от няколко младежки организации пред сградата на МВР. Събраха се около 2000 души, които потеглиха на импровизирано и непранирано шествие по улиците на София.

Към шествието, потеглило към паметника на патриарх Евтимий, продължило по едноименния булевард, после завило по бул. „Витоша“ и приключило пред сградата на Народното събрание, се присъединиха много хора от наблюдаващите го.

Последва и протест в ж.к. „Овча купел“, където мигранти отново нарушаваха обществения ред. Този път протестът се случи без формална организация от страна на младежите, но с тяхно участие. Вижда се колко по-дезорганизирано бе шествието без стюарди, които да следят за реда.

Исканията на протеста:

  1. Искаме нападателите да бъдат наказани.
  2. Засилена сигурност на проблемните зони.
  3. Да не се допуска излизането на имигранти от центровете.
  4. Веднага екстрадиция на всички нелегални емигранти и на всички легални извършили престъпление.
  5. Засилен контрол на границите.

Тези искания на протеста пред МВР бяха прочетени от Борислав Игнатов, лидер на „Младежи за България”. Те са младежка националистическа организация, членовете й са млади и будни хора, целящи изграждане на национално самосъзнание и ценностна система в младите българи. Занимават се с разнообразни общественополезни дейности, като: отдаване на почит пред паметта на значими Български герои и будители, природна защита, дискусии с исторически и образователен характер и др.

Организаторите на протестите – Български национален съюз, Куберов воин, Млада гвардия и „Младежи за България“ разпространиха и декларация, поясняваща изрично какво искат и оборващо безумното твърдение на левите либерали, защитници на миграцията, че става дума за русофилско събитие.

Държавата ни, намираща се в неудобна ситуация и потенциална предизборна ситуация не само за избори за Европейски парламент, започна да се опитва да успокои обществото. Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева заяви, че няма проблем с мигрантите, тъй като центровете са пълни едва на 43% от капацитета им.

В леко противоречие с уж успокояващата статистика, тя добави, че частната охрана на центровете не смогва да се справи с наличните ресурси. Помислете какво ще е при 100% запълване.

Допълнително ни успокои, че мигрантите в България (около 1600) са извършили около 300 престъпления през 2023 г., а българите (почти 7 милиона) – малко под 4500. Или, мигрантите извършват статистически много повече престъпления в България.

В резултат на двата протеста, властта обяви, че започва поетапно преместване на мигранти от центъра в „Овча купел“. Миниатюрна победа. Но още не са арестувани извършителите на побоя над детето преди дни. Не виждам и да има депортации.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *