Защо Китай потиска над милион мюсюлмани

Време за четене: 3 минути

Уйгур и детето му в провинция Синцян. Снимка: simon sun, Unsplash

Китай подготвя голям търговски проект – инициативата Един пояс, един път„, известна преди като Belt and Road initiative (BRI), която има за цел да свърже страната с нова инфраструктура със Запада, включително и България. Много от тези проекти преминават през Синдзян, регион в западен Китай, който е дом на уйгурския мюсюлмански народ, пише в свой анализ татарският блогър Юрис Пайдерс.

Пекин е предприел сурови мерки срещу уйгурите в Синдзян. Длъжностните лица казват, че това е необходима операция за борба с тероризма, но експерти коментират, че тя всъщност е предназначена да защити техните проекти за икономически интереси за BRI.

Уйгурите са предимно мюсюлманско етническо малцинство в Синдзян. Те живеят в една от най-строго охраняваните и потиснически държави в света. Картата илюстрира икономическите причини за това. Хората в Синдзян биват следени от десетки хиляди камери, снабдени с най-модерен софтуер за лицево разпознаване, както и от приложения за телефонно наблюдение. Приблизително 2 милиона от тях са интернирани в трудови лагери за превъзпитание, където хората са подложени на физическо и психологическо насилие.

Китайското правителство от години обвинява уйгурите в тероризъм и твърди, че те са проводник на ислямистки екстремизъм в Централна Азия. Но има и друга причина Пекин да иска да потисне уйгурите в Синцзян: регионът е дом на някои от най-важните елементи на инициативата BRI, целяща да засили търговските, икономически и политически връзки на Пекин със Западна Азия, Европа и Африка.

Карта, показваща някои от най-важните сухопътни цели на инициативата "Един пояс, един път" към 2019 г., минаващи през провинция Синдзян. Източник: BI Graphics
Карта, показваща някои от най-важните сухопътни цели на инициативата „Един пояс, един път“ към 2019 г., минаващи през провинция Синдзян. Източник: BI Graphics

Инициативата, която бе започната през 2013 г., има за цел да свърже Пекин със 70 страни по света чрез железопътни линии, газопроводи, морски маршрути и други инфраструктурни проекти. Смята се за любимия проект на президента Си Дзинпин и важна част от неговото политическо наследство.

Причина за трилион долара за репресиите в Синдзян

Той е разделен на шест сухопътни маршрута, общо наречени Икономически пояс на пътя на коприната и един морски път – Морски път на коприната. Както се вижда от картата, Синдзян е дом на голяма част от сухопътните проекти. Центърът за стратегически и международни изследвания (Center for Strategic and International Studies) изчислява, че Китай е инвестирал между $1 и $8 трилиона в проекта.

През 2018 г. търговията между Китай и други страни по BRI възлиза на общо $1,3 трилиона, позовавайки се на държавната информационна агенция Синхуа, позовавайки се на китайското министерство на търговията. Експертите посочват, че повишеният фокус на Китай върху проекти на BRI съвпада със засилването на репресиите на Пекин в Синдзян.

Китай обвинява войнстващите уйгури, че са терористи и подбуждат към насилие в цялата страна поне от началото на 2000-те години, когато много уйгурски сепаратисти напуснаха Китай и пътуваха до места като Афганистан и Сирия, за да участват в бойни действия там. Но китайската кампания за репресии се засили само през последните две години под управлението на Чен Куангуо, секретарят на Комунистическата партия, който преди това разработи интензивна програма за наблюдение в Тибет.

Обикновените хора в Синцзян са изчезнали или са били държани в лагери за интернирани по неубедителни причини. Такава причина е общуване с хора в други страни, включително техни роднини. Рушан Абас, уйгурска активистка от Вирджиния, коментира пред Business Insider:

Това има много общо с любимия проект на Си Дзинпин, инициативата BRI, защото уйгурската земя е в самия център на ключовия проект.

Протест на уйгури във Вашингтон, САЩ от 1 март 2021 г. Снимка: Kuzzat Altay, Unsplash
Протест на уйгури във Вашингтон, САЩ от 1 март 2021 г. Снимка: Kuzzat Altay, Unsplash

Абас е един от многото уйгури в чужбина, които в момента са цел на китайската мисия да ги заглуши. Нейната сестра и леля изчезнаха без да оставят никакво съобщение в Синдзян шест дни след като Абас във Вашингтон разкритикува състоянието на човешките права в Китай. Тя смята, че изчезването на семейството ѝ е пряка последица от нейната дейност.

Сподели
Петко Русанов
Петко Русанов

Петко Русанов е блогър, занимаващ се с българските диаспори навън и историята на България.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *