Житие на Кирил Философ: Родом съй Блъгарин

Време за четене: 2 минути

Оригинална публикация – „Златоградски вестник“


Житие преподобнаго оца нашего Кирила Философа благослов. Сего преподобнаго оца нашего Курилла отечество имяше тръславныи и великий град Солун въ нем же и роди се. Родом сый Блъгарин. От благоверныи и благочестивы родителей роди се. Имя же оцоу его Львь.

Снимката, илюстрираща този текст, е направена в ръкописния отдел на научната библиотека на Румънската Академия на науките през 2010 г. Прочетох това в един пост във Фейсбук неотдавна, в който се отбелязваше още, че снимката е направена от Никола Тодоров-Бесараба. Тъй като въпросния старинен документ не ми бе известен, а и все повече напоследък се отнасям скептично към плъзналите в интернет пространството всякакви „открития”, една приятна изненада бе за мен да разбера, че Никола Тодоров всъщност е мой „приятел” във Фейсбук.

И затова реших да се обърна директно към него и „от първа ръка” да уточня това, което ме интересува. И краткия ми диалог с него бе следният:


Никола Тодоров-Бесараба
Никола Тодоров-Бесараба

– Г-н Тодоров, вашето име се споменава за тайно заснемане на страница от Кириловото житие в Румъния. Моля, кажете дали това е така – съществува ли и наистина ли е толкова тайно въпросното житие?

Никола Тодоров: Разбира се, че съществува, г-н Ушев. То не е тайно, публикувано е, доколкото ми е известно има има още три преписа в различни страни. Снимал съм го тайно, защото по принцип е забранено снимането на ръкописи в ръкописни отдели. Нарича се още „Кратко житие” и „Успение Кирилово”.

– Благодаря! Беше важно за мен, че вървящото в нета не е измислица. А от кой век е оригинала, има ли авторство?

Никола Тодоров: Счита се в научния свят, че е писано от Св. Климент Охридски.

– А някой наш музей или друго хранилище има ли препис или копие от него?

Никола Тодоров: За съжаление – не. Но можете да прочетете това житие в книгата на акад. Йордан Иванов – „Българите в Македония”, мисля че се казваше книгата. За съжаление, нямам достъп до компютъра си в момента и не мога да уточня страниците.

Цялото интервю можете да прочетете в Бр. 10/2021 на „Златоградски вестник”

Сподели
Ефим Ушев
Ефим Ушев

Ефим Ушев е главен редактор на "Златоградски вестник".

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *