Европейската схема за търговия с емисии е оръжие на Путин

Време за четене: < 1 минута

Снимка: Anton Dmitriev, Unsplash

Европейската комисия била бистрила планове за промени в пазара на електричество, за да може да свали цената на тока. Това е доста жалко при положение, че има много по-лесен начин да се ограничи газовата зависимост на континента, който е изцяло под контрол на Комисията.

Емисионните квоти за парникови газове в ЕСТЕ (Европейска схема за търговия с емисии) през последната година струват средно 90 евро/тон СО2. Тези цени бяха достигнати след като Еевропейската комисия изкуствено ги вдигна със създаването на Резерва за стабилност на пазара в началото на 2019 г. Това добавя около 35-40 евро/MWh върху цените на тока от газови ТЕЦ, около 80 евро/MWh върху тока от черни въглища и около 120 евро/MWh върху тока от лигнитни въглища (като нашите централи и най-масовите в Германия, Полша и други страни в Източна Европа).

Цени на въглеродните емисии за периода 2017 - 2022 г.
Цени на въглеродните емисии за периода 2017 – 2022 г.

Тоест, производството на ток от газ получава огромно предимство, което предполага използването му и практически увеличава зависимостта от Русия.

Допреди войната този инструмент се използва с цел закриване на добива и производството на ток от въглища в Европа и заместването му с газ. Той винаги е работел за Русия, но с оглед на днешната ситуация това вече се превръща в гротеска.

Положението е подобно и при всякаква друга индустриална употреба на газ срещу въглища или отпадъци, които най-често са местна енергийна суровина, но биват смазани от газа с помощта на този политически инструмент.

Та, ако Европа сериозно иска да се противопостави на Русия, премахването на Схемата за търговия с емисионни квоти е първото, лесно и бързо решение. В този момент ЕСТЕ служи повече на Путин, отколкото на мечтите за Зелена сделка!

Сподели
Боян Рашев
Боян Рашев

Боян Рашев е екперт по управление на околната среда и ресурсите, управляващ партньор в denkstatt.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *