Сръбски мутри нападат българи и журналисти от БНТ

Време за четене: 2 минути

Екип на БНТ и босилеградчанинът Димитър Димитров бяха бити и атакувани с камъни в Сърбия! Екипът на предаването за разследваща журналистика по БНТ „Следите остават“ беше физически нападнат в Сърбия, съобщава водещият и продуцент на предаването Богдана Лазарова.

Агресията е станала между 14.30 и 15.00 часа на 15 юни на държавния път пред мината „Подвирове“ в с. Караманица, Босилеградско. Екипът е имал редовна акредитация от Министерството на културата и информирането на Република Сърбия да снимат за предаването замърсяването на околната среда.

В тв екипа са журналистката Богдана Лазарова, операторите Димитър Славов и Николай Андреев и техникът Роберт Вецов. Присътвали са още еко-активистите от София Димитър Куманов от Риболовен клуб „Балканка“ и д-р Валентин Янев, Бранко Митов и Димитър Димитров от Босилеград.

Наближавайки мината на държавния път, на около 50 метра от входа на мината, са били спрени от напречно паркиран микробус на пътя. Тв екипът и еко-активистите слизат от колите и тръгват пеша към входа на мината. В този момент са били нападнати с камъни от около 6-7 човека, начело с директора на „Босил-метал“ Миодраг Вукайлович, шефа на охраната на мината и работници.

С един от камъните е ударена камерата на оператора, хвърляни са големи камъни към от хората от тв екипа и еко-активистите, с което е застрашен живота и здравето им. Димитър Димитър е бил ударен с юмрук в гърдите, на Бранко Митов са му скъсали дрехите.

Сезирано е посолството на България в Белград и генералния консул, екипът е пуснал жалба до полицията в Босилеград.

Малтретирането и непрестанните агресивни опити за асимилация на българите в Сърбия днес са факт. Абсолютно същото се случва и с българите в Македония. Крайно време е да се поставят условия и пред Сърбия, преди каквито и да било опити от нейна страна за влизане в ЕС.

Срещу несправедливостта се организира спонтанен протест пред посолството на Сърбия още на другия ден, като на него се събрахме десетки в подкрепа на босилеградчани.

Освен, че се обявяваме против тази екологична катастрофа, ние категорично осъждаме агресивното поведение към екипа на не коя да е телевизия, а Българската национална телевизия, както и към бай Димитър, който е бил удрян с юмруци в гърдите.

Осъждаме и липсата на адекватна реакция от страна на българската държава, която продължава да не бъде силно заинтересована от проблемите на българите в Западните покрайнини, които са подложени на всевъзможни репресии.

Протестиращите изписаха със свещи „Позор!“ пред посолството.

Да вкараш дори една българска книга там, се оказва трудно предизвикателство. Проблеми има и с липсата на работни места, на инфраструктура, както и в образователната система, която се нуждае от реформи и помощ от българската държава, за да се поддържа българския дух в региона жив.

Трябва да подкрепяме всички българи зад граница, защото ние сме един народ и ако не помогнем сами на себе си, нито Европейският съюз, нито НАТО, нито която и да е чуждестранна организация, институция или държава не могат да ни помогнат! Всичко зависи от нас!

Сподели
Димитър Панчев
Димитър Панчев

Димитър Панчев е студент по История и геополитика на Балканите в СУ "Св. Климент Охридски" и ръководител на страницата “Куберовъ воинъ”.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *