Германия: Атомната енергия идва на помощ

Време за четене: 2 минути

Поглед от въздуха над АЕЦ Изар II, Бавария, Германия. Снимка: brewbooks

Понастоящем Германия преживява най-голямата енергийна криза след Втората световна война. Криза, която самите те предизвикаха, пренебрегвайки мнението на инженерите и учените. Става дума, разбира се, за затварянето на атомните електроцентрали, защото така искаха хората, водени от фалшиви догми и страхуващи се от радиоактивни отпадъци, които никога не са виждали.

Д-р Йоахим Бюлер (Joachim Bühler) от организацията TÜV публикува информация[1], която показва, че последните три атомни електроцентрали в Германия могат да работят до 2026 г. без никакъв проблем. Освен това трите атомни електроцентрали, които бяха спрени през 2021 г. само заради антиатомния фанатизъм, също са в отлично състояние и могат да бъдат пуснати отново.

Тези електроцентрали са сред най-безопасните и технически най-добрите в света. Те бяха и са в отлично състояние. Колко бързо могат да бъдат пуснати отново в експлоатация вече спрените електроцентрали, е въпрос единствено на политическа воля.

Последните три атомни електроцентрали, т.е. Емсланд, Изар-2, Некарвестхайм-2 (Emsland, Isar-2, Neckarwestheim-2), имат обща мощност от 4000 MW, която е на разположение 24 часа в денонощието. Понастоящем те работят на пълен капацитет през цялото време. Според плана те трябва да бъдат затворени през декември тази година и заменени с… ами точно… с какво? С газ от Русия, който Путин е спрял? Лесно е да се говори за закриване на атомните електроцентрали, но те трябва да бъдат заменени с нещо. Нещо, което винаги работи.

Електроцентралите, които бяха спрени през 2021 г. – Брокдорф, Гронде, Гундремминген-С – също са с обща мощност 4000 MW. Ако те бъдат включени, тогава потреблението на газ или въглища с 4000 MW може да бъде намалено незабавно. Към настоящия момент (2022.07.30 г.) мощността на въглищните електроцентрали в Германия е 18200 MW при инсталирана мощност от почти 40000 MW.

Антиатомистите твърдят, че тези електроцентрали не могат да работят, защото нямат гориво. Това, разбира се, е глупост, защото горивото е налице [2]. Isar-2 разполага с горивни запаси, които й позволяват да работи непрекъснато на пълна мощност до август 2023 г. Нещо повече, нищо не пречи на производството на допълнителни горивни пакети в завода на Urenco, който се намира в… Германия! В края на краищата германците сами са проектирали реакторите Kraftwerk Union KONVOI и сами произвеждат горивото за тях в собствения си завод в Германия.

 Карта на атомните централи в Германия и настоящето им състояние. Източник: Clean Energy Wire
Карта на атомните централи в Германия и настоящето им състояние. Източник: Clean Energy Wire

Освен това има възможност да се използва урановата банка на Международната агенция за атомна енергия, която съхранява запаси от този материал в случай на проблеми с доставките. Точно сега е подходящият момент да се използват тези запаси.
Антиатомните организации са отговорни за зависимостта на Германия от Русия. Някога Германия разполагаше с 26 000 MW ядрени мощности [3] и всички те бяха пропилени (за сравнение, сегашните нужди на Полша са 15 000-20000 MW).

Путин спря газта и благодари на антиядрените хора за добрата работа. За първи път рискът от прекъсване на електрозахранването стана реален и ако това се случи, ще имаме гигантска катастрофа, която ще струва много човешки животи. Хората, които доведоха до тази заплаха, трябва да бъдат преследвани и осъдени за действия в ущърб на собствената си страна.


Бележки

[1] TÜV-Chef sieht 2021 stillgelegte AKWs „in exzellentem Zustand“, Spiegel, 27.02.2022

[2] Portal nuclear.pl – więcej niż energetyka jądrowa. 04.07.2022

[3] International Atomic Energy Agency, Power Reactor Information System, последно достъпено на 30.07.2022 г.

Сподели
Доминик Биечински
Доминик Биечински

Инж. Доминик Биечински е електроинженер и част от полската група Zielony Atom (Зелен атом). Организацията предоставя образователни материали за ядрената енергия, физиката и се бори с митовете, създадени от антиядреното лоби.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *