Цените на енергията продължават да растат през 2022 г.

Време за четене: 4 минути

Снимка: Patrick Federi, Unsplash

Според порталите за сравнение разходите за електроенергия в Германия са по-високи от всякога, а цените на газа и нафтата за отопление също са се повишили драстично. Експертите се опасяват, че тенденцията ще се запази и през новата година. Една от причините за това е нарастващата цена на въглеродните емисии, наложени като част от борбата срещу климатичните политики.

Огромното увеличение на цените на електроенергията, газа и нафтата за отопление доведе до значително повишаване на разходите за енергия за потребителите през миналата година и няма признаци за намаляване на тези разходи през следващите месеци, предвид инфлацията и продължаващите климатични политики.

Според портала Check24 в началото на 2022 г. ще има увеличение на цените и при редица доставчици. Цените на енергията вече достигнаха рекордни нива през миналата година. Според Verivox цените на електроенергията, газа и нафтата са се повишили повече от всякога, пише в свой анализ германският вестник Welt.

Електричеството е още по-скъпо в началото на годината

Цената на електроенергията за потребителите на основни услуги се покачи до исторически връх през декември със средно 33,9 евроцента за киловатчас (кВтч), според Check24. Важно е да отбележим, че за разлика от България, в Германия домакинствата си избират от десетки доставчици на свободния пазар кой да им доставя енергия при сравнително конкурентни цени.

„Поради повишените разходи за производство на електроенергия във въглищните и газовите електроцентрали, спада на производството на енергия от възобновяеми източници в сравнение с предходната година и същевременно голямото търсене от страна на икономиката, цените на електроенергията в момента са особено високи“, обяснява Щефен Сутнер, управляващ отдел „Енергетика“ в Check24.

Въпреки че настоящите доставки на газ от САЩ облекчиха донякъде ситуацията, а цената на електроенергията на борсата спадна през последните дни, тя остава висока. В края на декември 2021 г. един мегаватчас струва 240,24 евро. През декември 2020 г., според Check24, цената е била едва 42,67 евро – или има увеличение с повече от 460%.

Това се отрази ясно на средната потребителска цена през годината. Според Verivox увеличението е с 18,4%, което представлява безпрецедентна ценова динамика: между юли и ноември цената на електроенергията за частни потребители „отбеляза нов исторически връх пет пъти подред“.

Общо Check24 регистрира 499 увеличения на цените на електроенергията или съобщения за това от основните доставчици. „Повечето от тях се прилагат от 1 януари, така че в началото на годината цените ще бъдат още по-високи“, обяснява порталът. Verivox посочи, че мрежовите такси ще се увеличат през 2022 г. Въпреки ограничението на таксата EEG, която ще бъде намалена от 6,5 евроцента на около 3,7 евроцента за киловатчас през 2022 г., електроенергията „ще продължи да поскъпва умерено“.

Повишаване на цените на бензина с почти една трета

Според Verivox разходите за газ за домакинство с годишно потребление от 20 000 киловатчаса (kWh) са били средно 1704 евро годишно през декември 2021 г. В началото на годината тази сума е била с 542 евро по-малка. Според Check24 едно примерно домакинство с 20 000 kWh в момента плаща средно 1932 евро годишно за газ – увеличение с почти една трета (29%) в рамките на една година.

Основната причина за това е рязкото увеличение на доставните цени. На т.нар. спот пазари, където газът се търгува в кратки срокове, цените на природния газ се увеличиха повече от седем пъти през годината. Понастоящем цената на един мегаватчас е около 148 евро. За сравнение, дългосрочната средна цена на мегаватчас е между 10 и 25 евро.

Това доведе до повишаване на цените на почти всички основни доставчици на газ средно с 9,4% между януари и декември. Тази зима Check24 вече е регистрирал 961 повишения на цените или съответни съобщения. В 20 % от случаите цените се удвояват, а 32 доставчици дори ги утрояват.

Тази вълна от увеличения „не на последно място се дължи на повишаването на данъка върху въглеродните емисии“, обяснява Сутнер. Освен това доставчиците ще прехвърлят увеличените разходи за закупуване върху клиентите. Допълнително, от 2022 г. нататък за газа ще се дължат по-високи мрежови такси. „Това принуждава почти всички доставчици на газ да коригират цените си нагоре, в някои случаи значително“, обяснява енергийният експерт на Verivox Торстен Сторк.

Повишаване на цените на нафтата с около 41%

Цената на нафтата за отопление, която по същество следва развитието на международните цени на суровия петрол, също се повиши значително, тъй като световната икономика започва плахо възстановяване след първата шокова вълна на коронавируса. Според Verivox през януари 2021 г. 100 литра нафта са стрували средно около 49 евро нето в Германия, а през декември са били около 69 евро – увеличение с около 41%.

Check24 посъветва потребителите, които се отопляват на нафта, ако все още имат нужда от нафта за настоящата зима, да заредят резервоара поне частично още сега. „Цените на нафтата все още са високи, но вече не са на рекордните нива от последните седмици“, обяснява Сутнер. В перспектива за следващата година Verivox очаква, че цената на нафтата „вероятно“ ще продължи да се повишава поради нарастващата цена на въглеродните емисии.

Идеологията пред хората

На фона на това цялостно обедняване и поскъпване на основните енергийни източници, което ще засегне всеки един човек, новото германско правителство продължава борбата срещу климатичните промени, както те ги разбират. От 1 януари 2022 г. три от последните останали шест германски ядрени централи бяха спрени. Така най-голямата икономика на Европа ще разчита още повече на вятърна, слънчева и водна енергия от „зелени“ източници, както и на внос на енергия от френските ядрени централи и полските въглищни такива. А това може да означава само едно – че европейският пазар на електричество едва ли ще се успокои през следващите месеци.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *