Честване на партизанката Вела Пеева… през 2019?

Време за четене: 2 минути

На нашата поща получихме следния текст за случило се честване на комунистическата партизанка Вела Пеева в кръстения на нея Велинград от гражданина Божил Иванов. Публикуваме неговия разказ за едно събитие, което противоречи на настоящите закони в Република България, както и на морала.

В приятния петъчен следобед бях на гости при мои приятели във Велинград. Разхождайки се по центъра на квартал Каменица ми направи впечатление, че някаква група от официално облечени хора се е събрала в пространството под църквата. Първо помислих, че е някакво църковно събитие, кръщене или някакво църковно тържество, защото имаше деца.

vela_peeva_2.jpg
Снимка: Сайта на община Велинград

От разговора с моите гостоприемни приятели от кв. Каменица разбрах, че се чества някаква годишнина на Вела Пеева. Останах учуден! Тези хора знаеха ли, че е дошъл 10 ноември? А когато любезните ми домакини допълниха, че тук са председателят на общинския съвет Али Али Мареков от ДПС и зам. кмета Светла Томова от ГЕРБ, която бълваше някакви шаблони в стил зрял соц. Говореха за „орлицата на Арапчал“ – бях втрещен! Тези хора не са случайни, вероятно имат някакво образование, притежават някаква средна интелигентност, представители са на партии, които се идентифицират като анти-комунистически, демократични и европейски, а са организатори и участници в един зле режисиран и дори комичен соц спектакъл. Осъзнават ли, че стават проводници и разпространители на една опашата, комунистическа дебелашка лъжа за „героизма“ на една терористка. Оформена и разпространявана от престъпния комунистически режим (обявен с действащ закон за такъв) в продължение на десетилетия.

vela_peeva_3.jpg
Снимка: Сайта на община Велинград

Може ли нормалният човешки разум да приеме, че 37 дена една ранена, гладна и изнемощяла, почти невиждаща жена да изкара сама в суровата планина и накрая с едно пистолетче да води 5 часа неравен бой с „многочисления враг“, „орлицата на Арапчал“. Е, не, моля ви, в кое време живеем? А интересното е, че всичко това се втълпява и подплатява тежко от Историческия музей, намиращ се в огромната бащина къща на „героинята“ Вела.

Не е ли време официалните институции – Министерство на културата, Министерство на образованието, специалистите историци да кажат тежката си дума и да сложат край на тези идеологизирани мистификации за измислени герои. А идват и избори и се чудя така ли мислят отговорните фактори в ГЕРБ и ДПС? Междувременно разбрах, че местните функционери на тези партии миналата година са се опитали да сложат паметна плоча на един друг известен терорист и убиец от този край – ген. Семерджиев. Ужас!

А на кого да се доверим на предстоящите избори?

На сайта на община Велинград намираме следната новина и текст отдолу:

97 години от рождението на Вела Пеева. Цветя и венци в знак на признателност към патрона на нашия град!

На снимките от събитието се виждат и деца:

vela_peeva_4_
Снимка: Сайта на община Велинград

 

vela_peeva_5
Снимка: Сайта на община Велинград
Сподели
Война и мир
Война и мир

3 Comments

  1. Позор и ужас е меко казано, явно на повечето хора стара България, не е в сърцето им!!!

  2. Браво!!! Да се помнят и почитат антифашистите,в цяла Европа си почитат антифашистите…само у нас ги плюем… А фашизмът отново надига глава …за сега в Украйна и скрито в Зап.Европа..а такива дето са ,,ужасени“ да си пият хапчетата

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *