Бъдещето принадлежи на зелените

Време за четене: 2 минути

Какво нещо е германската инженерна мисъл! Германска компания пуснала на пазара първият електромобил, задвижван с педали – Twike 5. Въртиш с педалите, генерираш ток и така докато развиеш 190 километра в час. Вече продали хиляда бройки на педалистите (ако мога така да ги нарека). Романтиката е сега в педалите! Това е добре, но тука има и някои проблеми.

Първо, добре-то: Скоро очаквам да се появи и автобус с педали, задвижван от пътниците, които, вместо да похъркват сладко по седалките като досега, неуморно въртят педали докато стигнат целта. Която и да е тя.

Представете си само какво могат да направят 40 педала, щом два могат да развият 190 километра в час?

Това ще е като влакът-стрела, могат да го кръстят „педалът-стрела“ който ще лети със смразяваща скорост, помитайки всичко около себе си, докато пътниците в автобуса правят мускули на краката и неуморно въртят педалите.

След това ще се появи и танк, задвижван с педали („танкът-педал“?), защото военните никога не закъсняват – новите войни ще се решават от ходовата част, т.е. на коя армия войниците и са с най-развити мускули на долните крайници. Като гледам щангистите ни, мисля, че най-накрая ще си върнем Македония.

Но. Има и някои проблеми – тука намирисва на дискриминация. Как ще се побират в такава кола дебелите? И на тях кой ще им върти педалите? Представете си, примерно, някой триста килограмов в автобуса, рупа чипс и се прави, че върти, ама само се подхилва. И до него някой 50 килограмов чироз се поти и кански върти педалите, с което задвижва и дебелия. Според мен, тия под 50 кила трябва да се качват в автобусите безплатно, а на дебелите да им се взема двойна цена, което всъщност е есенцията на Зелената Сделка, побрана в пет думи.

Обаче, няма ли това да е дискриминация? Как така едни няма да плащат нищо. А други ще плащат двойно, на база метаболични особености на организма?

Ами пенсионерите? Как точно един пенцьонер ще задвижва електрическата си кола с педали? И колко километра ще развие, докато ги върти? Два? Те какво да правят, нямат ли право на придвижване и автомобил? Или, караш докъм 30-40 г. и после хвърляш, като окончателно засядаш на балкона при мушкатата? Това е ейджизъм, дами и господа.

Има и още нещо. Богатите пак ще се изхитрят. Ще си наемат някой бедняга от третия свят да им върти педалите, докато те се излежават, уж че се возят заедно или са го взели “на стоп”. И беднягата ще се цепи по шевовете да върти чужди педали срещу символично заплащане. Ами таксиджиите? Какво ще правят по-слаботелесните измежду тях? Съдебни дела за трудова дискриминация, това ще правят.

А Ролс Ройс направо ще пуснат кола като каляска, отсега ги подозирам – с по 20-30 педала, които ще въртят унтерменшите, докато лордовете на задната седалка се почесват. Не може така. Как си преставяте Кралица Елизабет да нагъва педали около Бъкингам?

Но това далеч не е всичко. Колко педала ще трябват на един космически кораб, за да стигне до Марс?

Сподели
Светослав Стамов
Светослав Стамов

Светослав Стамов е магистър по Антропология в университета Дюк, Северна Каролина. В периода 2004-2006 г. работи в УНС (UNC, University of of North Carolina at Chapel Hill) като координатор на научни изследвания. През 2009-2010 г. е преподавател по историческа антропология в бакалавърската програма на Duke University. През 2015 г. е координатор на научни публикации и литература в Pearson Education Canada. В момента е проектен консултант на Harvard Medical School, департамента по популационна генетика. Публикувал е изследвания от областта на историческата антропология и e бил част от екипи, извършвали изследвания в областта на популационната генетика и публикували резултатите си в утвърдени англоезични научни издания. Докторалният му тезис, както и част от научните му публикации в областта на антропологията, могат да бъдат прочетени тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *