Време за четене: 4 минути

Чухте ли за този случай? Не? Медиите ни занимават с всеки случай на вербално насилие от другия край на света и с какви ли не дребнотемия, но по водещите телевизии и големите сайтове няма да прочетете историята на 12-годишното дете, станало поредната жертва на неконтролираната миграция.

И аз не бях чувал за тази новина дни след като медиите във Франция непрекъснато гърмят за това и е национален скандал. Един приятел французин сподели ужасяващата ѝ история. Накратко, това непълнолетно дете е било заловено, изнасилено, обезглавено, а тялото ѝ е било скрито и е имало опит да бъде продадена за органи. Заподозрените са група алжирски граждани, пребиваващи незаконно в страната.

Очаквано, обичайните заподозрени, говорещи с натъжени физиономии за детското насилие, за насилието срещу жени и изобщо срещу насилието, бързат да омаловажат този случай като нещо дребно, нещо рутинно, обикновено престъпление или инцидент, сравним с леко ПТП, а не един от най-шокиращите случаи на непровокирано насилие.

Според френския сайт BFM TV, събитията са се случили така:

Лола изчезва в 15,15 ч. на връщане от училище в петък, 14 октомври, и е открита мъртва няколко часа по-късно, в 23,15 ч., в куфар. Разследващите са успели да проследят криминалната кариера на главния заподозрян.

Разследването на убийството на Лола напредва. Основният заподозрян е идентифициран като алжирската гражданка Дахбия Б., на 24 години. Тя е обвинена в „убийство и изнасилване с актове на изтезание и варварство срещу непълнолетно лице под 15 години“ и е задържана в затвора Fresnes във Val-de-Marne. По случая е обвинен и 43-годишен мъж, който е поставен под съдебен надзор.

По време на задържането си главната заподозряна „се колебаеше между признаването и отричането на фактите“, заяви в изявление прокурорът на Париж Лора Бекуо. Въпреки това следователите успяват да опишат подробно последователността на престъпния ѝ път – от изчезването на жертвата до откриването на тялото ѝ. Това съобщава източник, близък до случая, пред BFMTV.

Разлепени в Париж плакати в памет на Лола.
Разлепени в Париж плакати в памет на Лола.

Изчезването

В петък, 14 октомври следобед, майката на Лола съобщава в полицията, че дъщеря ѝ не се е върнала от колежа „Жорж-Брасен“, намиращ се в 19-и район на Париж, недалеч от дома ѝ.

„Бащата на детето, който е пазач на жилището, в което живее семейството му, е гледал изображенията от видеозащитата на сградата“, на които е видял „дъщеря си да влиза в коридора на сградата едновременно с непозната за него жена“ около 15,15 ч., се казва в изявлението на прокурора.

Убийството

В 16:48 ч. жената, която по-късно е идентифицирана като Дахбия Б. – излиза сама от сградата. Тя се е преоблякла и носи пластмасов сандък на колелца и два куфара. По това време Лола вече е мъртва, а тялото ѝ лежи в сандъка.

При аутопсията се установява, че тя е починала от задушаване и че има „множество други поражения“ по тялото и шията си. „На всеки от краката на жертвата бе написано с червено 0 и 1“, каза прокурорът.

Обиколките на заподозрения

Между 16,48 ч. и 18,03 ч. Дахбия Б., алжирски гражданин, живееща нелегално във Франция, се разхождала по улицата. Среща мъж, придружен от още двама души, и му казва, че има неща за продан.

Той проявява интерес, но бързо разбира, че в сандъка, който тя носи, можеше да има тяло. Дахия Б. обяснява, че се опитва да продаде бъбрек. Мъжът се изплашва и си тръгва, но брат му, който го придружава, остава.

Пътуването до Asnières-sur-Seine

В 18,05 ч. Дахия Б. е заснета да се качва в автомобил, управляван от един от нейните познати, със сандъка и два куфара.

Според версията на шофьора младата жена му се обадила, за да я закара до дома му в Asnières-sur-Seine в Hauts-de-Seine. След като се прибрала в дома му, Дахия Б. се изкъпала, преоблякла и обяснила на домакина си, че се е скарала със сестра си.

Двамата прекарват четири часа заедно в дома му, като през това време мъжът научава, че Дахия Б. се издирва от полицията.

В крайна сметка групата е заловена и арестувана от полицията. И тук се започва с разнищването на случая – Дахия Б. е била известна на властите, че пребивава в страната незаконно, че е влязла във Франция незаконно и от август 2022 г. до днес не е направено нужното, за да бъде екстрадирана. Месеци наред правителството на Франция е оставило този човек да продължава да живее необезпокояван в страната и да търси начин как да остане. В случая явно решението е било да изкара пари от продажба на органи и то от най-беззащитната възможна жертва – дете.

В София също има разлепени плакати в памет на Лола.
В София също има разлепени плакати в памет на Лола.
Но ние не знаем колко престъпления се извършват от нелегални имигранти във Франция, защото просто няма официална статистика, която да събира подобни данни.

Според някои оценки около 51 млн. души от населението на страната са бели и съставляват 85% от общото население на Франция, 6 млн. души са от северноафрикански произход и съставляват 10% от общото население, 2 млн. души са чернокожи и съставляват 3,3 % от населението, а около 1 млн. души или 1,7 % от населението са от азиатски произход, по данни на WorldAtlas.

Съгласно френското законодателство, възникнало по време на Революцията от 1789 г. и потвърдено във френската Конституция от 1958 г., е незаконно правителството да събира данни за произхода и етническата принадлежност на гражданите, независимо дали подобни данни биха били полезни или не за дадени политики.

Според изчисленията на Френския национален статистически институт през 2008 г. във Франция са живели около 5 милиона души, които имат произход от италиански имигранти и те съставляват най-голямата етническа група в страната. На второ място по брой са хората, които имат произход от Северозападна Африка (Алжир, Мароко, Тунис) и според оценките те са около 3-6 милиона души. Тези с произход от Субсахарска Африка са около 2,5 милиона души, а тези с турски произход се оценяват на около 200 000 души. Освен това във Франция живеят и около 500 000 души от румънски произход, като значителни малцинства са с европейски произход, като гърци, поляци, португалци, испанци, българи, португалци и др.

По-нови данни за колко и какви нови французи има или дали и колко от престъпленията са извършени от тях просто няма достъпни официално и така не може да се оцени доколко е полезна миграционната политика на страната.

Група български, френски и швейцарски граждани, потресени от този варварски акт, се събрахме в София пред посолството на Франция и поднесохме цветя и свещи в памет на Лола.

Група български, френски и швейцарски граждани, потресени от този варварски акт, се събрахме в София пред посолството на Франция и поднесохме цветя и свещи в памет на Лола.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *