Босненските Ромео и Жулиета

Време за четене: < 1 минута

Да си спомним за Ромео и Жулиета от Сараево – Адмира и Бошко. 14 месеца след началото на обсадата на Сараево, бошнячката и сърбинът, които са заедно още от деца, опитват да избягат от града. Платили са 18 хиляди германски марки на посредник, който да подкупи сръбските снайперисти да не стрелят по тях. От нощта срещу 18-и, на моста Връбаня телата им остават прегърнати до 24 май пред погледите на родителите им от двете воюващи страни на моста. Никой не смее да ги доближи до късните часове на 24 срещу 25, когато сръбските снайперисти принуждават боснески пленници да се промъкнат и да извлекат Бошко и Адмира.

Обсадата на Сараево: средновековна трагедия, продължила 1395 дни, с 11 хиляди убити, от които 1600 деца, над 60 хиляди ранени. И това през 1993 г. , на 400 километра от София, Виена и Рим…

Ако искате да се потопите в тривиалността на злото, вижте арт-фима на Анри Сала. „1395 дни без червено“. Филмът е кръстен така, понеже по време на цялата окупация никой не носи ярки дрехи, за да не дразни снайперистите.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.