Босненските Ромео и Жулиета

Време за четене: < 1 минута

Да си спомним за Ромео и Жулиета от Сараево – Адмира и Бошко. 14 месеца след началото на обсадата на Сараево, бошнячката и сърбинът, които са заедно още от деца, опитват да избягат от града. Платили са 18 хиляди германски марки на посредник, който да подкупи сръбските снайперисти да не стрелят по тях. От нощта срещу 18-и, на моста Връбаня телата им остават прегърнати до 24 май пред погледите на родителите им от двете воюващи страни на моста. Никой не смее да ги доближи до късните часове на 24 срещу 25, когато сръбските снайперисти принуждават боснески пленници да се промъкнат и да извлекат Бошко и Адмира.

Обсадата на Сараево: средновековна трагедия, продължила 1395 дни, с 11 хиляди убити, от които 1600 деца, над 60 хиляди ранени. И това през 1993 г. , на 400 километра от София, Виена и Рим…

Ако искате да се потопите в тривиалността на злото, гледайте босненския арт-филм на режисьора Анри Сала. „1395 дни без червено“. Филмът носи това име, понеже по време на цялата окупация никой не е смеел да носи ярки дрехи, за да не дразни снайперистите от двете страни.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *