Време за четене: 3 минути

С избирането на Жаир Болсонаро за президент на Бразилия през 2018 г. левите сили по целия свят се активизираха и започнаха продължителна информационна кампания за неговото очерняне. Един кратък преглед на неговите възгледи и ценности ясно показва, че той е консервативен, десен политик, с ясно изразени възгледи по много въпроси. Зад неговия възход стои и силна идеология, която има своя малко известен създател и разпространител, чийто последовател е самият президент на една от най-големите и бързоразвиващи се страни в света.

Олаво де Карвальо, бивш астролог, бивш комунист и бивш журналист, се е превърнал в най-жестокия критик на левите идеи в Бразилия.

Неговите коментари относно политически събития веднага отекват в цялата държава, разпространени от неговите около 1,5 млн. последователи в YouTube и Facebook. Боготворен от десницата и осмиван и наричан „екстремист“ от левицата, Олаво и неговите възгледи биват дискутирани почти ежедневно в южноамериканската държава по всички медии от социалните мрежи до дълги статии във водещи вестници.

Той е толкова могъщ и поради факта, че е архитект на вижданията президент Болсонаро. Самоук философ на 72-годишна възраст, Олаво е формирал ново поколение от консервативни лидери в Бразилия чрез онлайн курсове за философия. Изчислява, че около 5000 студенти са записани в неговата програма и 20 000 души са посещавали неговите онлайн часове, включително членове на президентския кабинет. Бидейки в центъра на тази идеология, той влияе на политиките на нация с повече от над 200 млн. души, вдъхновявайки президент, когото левите наричат „радикален“.

Карвальо, въпреки възрастта си, е много на ти с технологиите и предпочита да общува със света по своя си начин, без посредници. Рядко дава интервюта и е настроен изключително скептично и дори враждебно към повечето от журналистите, които нарича „врагове на хората“. Когато все пак склони да коментира пред някоя медия, той винаги прави пълен запис от своя страна, за да не бъдат извъртяни думите му, и често ги пуска в YouTube канала си. Неговите последователи в социалните мрежи пък после ги споделят масово със заглавия като „Олаво унижи журналист„, които стават едни от най-гледаните политически коментари в страната.

Две седмици след встъпването на Болсонаро в длъжност Стив Банън, главен стратег през първите седем месеца от мандата на Доналд Тръмп и сочен за основен двигател на избирането му, установил връзки с много десни, националистически и консервативни партии в Европа, се среща с Олаво в дома му в Петербург.

Няколко месеца по-късно бразилецът е почетен гост на събитие, провело се в Тръмп Хотел във Вашингтон, където Банън го представя пред около 100 консервативни гости и го нарича един от най-консервативните интелектуалци в света.

Олаво де Карвальо и Стив Банън позират за снимка в дома на бразилския философ през 2019 г. Снимка: Josias Teófilo
Олаво де Карвальо и Стив Банън позират за снимка в дома на бразилския философ през 2019 г. Снимка: Josias Teófilo

На следващия ден по време на визитата си във Вашингтон – първото международно пътуване на бразилския лидер като глава на държавата, Болсонаро организира официална вечеря в резиденцията на бразилския посланик. Олаво е настанен отдясно на президента, а Банън – отляво. Болсонаро държи реч, в която заявява, че отдавна мечтае да види „Бразилия свободна от подлата левичарска идеология“. След това поглежда Карвальо и казва: „Революцията, в която живеем, дължим в голяма част на него“. С други думи, отношенията между Бразилия и САЩ вече са повече от прекрасни и президентът Тръмп дори загатна преди време, че Бразилия не просто трябва да си съструдничи с НАТО, но трябва и да влезе във военния съюз. Пренареждането на силите и привличането на ключов играч от БРИКС за съюзник е огромна дипломатическа победа за Тръмп и близките идеологически връзки между двамата президенти стоят в основата на този успех.

Това не е първият път, когато президентът публично му отдава почит. В първата си реч пред нацията след избирането му, бившият армейски капитан поставя четири книги на бюрото си – Библията, Конституцията, мемоарите на Чърчил за Втората световна война и книга на Олаво. Той коментира:

Най-много искам да следвам Божиите думи, както и бразилската Конституция. Искам също така да бъда вдъхновен от велики лидери, даващи добри съвети.

Един от тях е препоръката на Карвальо да назначи за външен министър консервативен християнин, който нарича климатичните промени марксистка пропаганда.

Министърът на образованието пък е бивш ученик от онлайн курса му и прехвърля наученото в политиката, като намалява публичното финансиране на университети, които според правителството са центрове на левичарска пропаганда, с 30%.

Вижданията на самият президент са повлияни от омразата към комунизма на Олаво – желанието за „законност и ред“, постоянна критика към левите сили, подкрепа за Военния режим през 60-те и 70-те години. Болсонаро е коментирал, че най-голямата грешка на режима е спирането изтезанията на дисиденти, като само ги убивал.

Дали и кога Европа и България ще имат подобен влиятелен идеолог, който да защитава тези и политики, е рано да се каже. Но със сигурност ще е добре да обръщаме внимание на процесите, които се развиват от другата страна на Океана, включително и в Латинска Америка.

Сподели
Дамян Господинов
Дамян Господинов

Дамян Господинов получава гимназиалното си образование в СУ "Иван Вазов", което завършва през 2020 г. с отличие. Следва в Софийския университет "Св. Климент Охридски" специалност Право.

One comment

  1. Браво, браво, една прекрасна и абс.вярна статия, която ти напълва душата, като я четеш! Живял съм в Бразилия години и мога да ви кажа, че този човек е титан в областите за които говори, прекрасен интелектуалец и добър човек, голям респект за статията, БРАВО!!! пс. Да живее свещеният, единосъщ Национализъм!!! Благодаря за удоволствието, когато ви четох!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *