3D реконструкции на древния мезоамерикански град Теотиуакан

Време за четене: 3 минути

Визуализации на Теотиуакан: Anxo Miján Maroño


Един от най-големите градове в света в средата на първото хилядолетие сл.Хр. се е намирал в Западното полукълбо, в долината на Мексико Сити. Това е Теотиуакан – столицата на първата мезоамериканска империя. В своя апогей Теотиуакан е населяван от около 125 хил. души – със сигурност по-малко, отколкото в китайския Дзянкан (около 1,4 млн. души) или Константинопол и Ктезифон (около 500 хил. души), но повече, отколкото в Рим.

На великите владетели на Теотиуакан са били подчинени земи на запад до съвременния мексикански щат Мичоакан и на югоизток до съвременен Хондурас.
https://www.researchgate.net/publication/321039638_Teotihuacan_ciudad_excepcional_de_Mesoamerica
Размер на Теотиуаканската империя спрямо днешните държавни граници.

Краят на великия град е бърз и катастрофален. Проучванията на археолозите, ръководени от Рене Милион (René Millon), между 1974 и 1979 г. показват, че 147 сгради по „Пътя на мъртвите“ са унищожени при пожара, а 31 други са показали възможни следи от разрушения. В 53% от храмовете в града са открити следи от пожар.

При последвалите разкопки са открити доказателства за пожари в Сиудадела, комплекса „Пътят на мъртвите“, Пирамидата на Слънцето, „Храма на рисуваната пума“, Двореца на Кетцалпалотл и комплекса „Пирамидата на Луната“. В същото време обичайните жилищни комплекси (затворени жилищни, занаятчийски, административни и ритуални комплекси, които са в основата на градското развитие) са претърпели незначителни щети, а следи от пожар са открити само в 14% от комплексите.

Така че градът не е бил превзет от чужди нашественици, а по-скоро от онези, които са искали да унищожат съществуващата власт. Както предполага Рене Милион, падането на Теотиуакан е свързано с гражданска война.

Традиционно се смята, че падането на Теотиуакан е станало в средата на VII в. Но от втората половина на 90-те години на ХХ в. поради изясняването на хронологията на Теотиуакан нараства броят на археолозите, които смятат, че това е станало около век по-рано. Наскоро известната мексиканска изследователка Линда Мансанила (Linda Rosa Manzanilla) и нейните колеги представиха нови данни за упадъка на големия град.

От 1999 г. Линда Мансанила и екипът ѝ в сътрудничество с американски археолози от Харвард извършват разкопки на комплекса Шала, разположен в централната част на града, на 235 м северно от Пирамидата на Слънцето. Широк 5 м път води от площада на Пирамидата на Луната до Шала. Това е един от най-големите комплекси в Теотиуакан с площ около 55 000 кв.м. Заобиколен е от масивна стена и само един вход води навътре.

Подобно на другите комплекси, Шала се състои от поредица затворени дворове, заобиколени от стаи, но вътрешните елементи на комплекса са толкова големи, че изглеждат по-скоро като отделни сгради, отколкото като стаи (общо 29 сгради и 8 двора).

В центъра му има площад, който се различава по своя план от стандартните площади в Теотиуакан: вместо храмове от три страни той е заобиколен от 4 квадратни сгради (Е1, Е2, Е3 и Е4) с височина до 4 м.

Комплексът Шала, поглед от птичи поглед (снимка: Марко Силва)
Комплексът Шала, поглед от птичи поглед (снимка: Марко Силва)
Резултатите от дългогодишната работа са довели изследователите до заключението, че Шала е не просто високопоставен комплекс, а един от най-важните дворцови комплекси в Теотиуакан.

За това свидетелстват особеностите и качеството на строителството, както и богатите материали, открити при разкопките. Така например тук са открити 37 кг слюда (използвана за украса на оформени комини от „театрален тип“), нефрит и изделия от други скъпоценни камъни (серпентин, кварц, травертин и мрамор) и миди. Двор 5 е бил дом и работно място на занаятчии (дърводелци, грънчари, каменоделци и др.). В този район са открити също така върхове на стрели и предмети, свързани с култа към войната, във връзка с който Линда Мансанила смята, че е имало пост на кралската гвардия.

План на комплекса Шала, показващ местата на разкопките
План на комплекса Шала, показващ местата на разкопките
Подобно на други дворцови, административни и ритуални сгради, Шала е опожарена.

При разкопките на централния площад са открити обгорели подове и стени и овъглени дървени греди. Каменните скулптури, украсяващи храмовете, са разцепени и изгорени. Например скулптура, изобразяваща митичен котешки хищник (ягуар или пума), която украсява фасадата на сграда Е2, е не само изгорена, но и разделена на парчета, които са разпръснати из целия комплекс.

Докато сме на темата за Теотиуакан и новото датиране на първото му падане, нека видим 3D визуализации на града, дело на талантливия испански аниматор Анхо Михан Мароньо (Anxo Miján Maroño), като той се е постарал работата му да е максимално исторически достоверна.

Разбира се, авторът е подведен от консултантите (четирима) и оставя много растителност – особено на север и на изток. По време на разцвета на Теотиуакан в централната част на града не е имало зелени площи и всичко е било застроено с комплекси. Долната дясна част на реконструкцията показва това съвсем ясно.

Този изглед към Пирамидата на слънцето през Западния площад е много показателен.
Този изглед към Пирамидата на Слънцето през Западния площад е много показателен.
Комплексът Сакуала, открит от Лорет Сежурне, има отлична реконструкция. Колоритен и описателен.
Комплексът Сакуала, открит от Лорет Сежурне, има отлична реконструкция. Колоритен и описателен.

Източници

Когда пала столица первой империи Мезоамерики?, Дмитрий Беляев, Mar. 12th, 2020

The Teotihuacan Map (Millon 1973).

Teotihuacan, ciudad excepcional de Mesoamérica, Linda Rosa Manzanilla, November 2017, Publisher: El Colegio NacionalISBN: 978-607-724-261-1, Project: The corporate and multiethnic society of Teotihuacan in central Mexico: an exception in Mesoamerica

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *