Най-старият фосил на птеродактил е открит в Германия

Време за четене: 2 минути

Pterodactylus antiquus, DMA-JP-2014/004, от горноюрската (кимериджка) формация Torleite в Пайтен; обзорна снимка. Източник: Augustin et al.

Оригинална публикация – Oldest Pterodactylus fossil found in Germany, Phys.org


Птеродактилите са вид птерозаври – летящи влечуги от ерата на динозаврите, които са се появили през късния триас (преди 227 милиона години) и са изчезнали по време на измирането в края на креда (преди 66 милиона години). С размах на крилата от 1 до 12 метра те доминират в световното небе в продължение на повече от 160 милиона години.

Първият описан и наречен птерозавър – и съименник на цялата група – е Pterodactylus от известния варовик Солнхофен в Бавария, Южна Германия. Първоначално описан през 1784 г. от италианския естествоизпитател Козимо Алесандро Колини, фосилът е смятан за водно животно в продължение на 25 години, преди Жорж Кювие да открие, че това е летящо влечуго, принадлежащо към нова, неразпозната дотогава група.

Най-старият екземпляр от този емблематичен птерозавър е открит наскоро край Пайтен, малко градче в южната част на планината Франкски Алб в Централна Бавария. Вкаменелостта, описана в изследване в списание Fossil Record, е с около един милион години по-стара от други екземпляри на Pterodactylus.

Екземплярът е открит през 2014 г. по време на разкопки в действаща кариера за варовик. Преди изследователите да могат да го изследват, са били необходими повече от 120 часа щателна механична работа с пневматични инструменти и игли.

Изследователският екип, който стои зад откритието, е съставен от Феликс Аугустин, Андреас Мацке, Панайотис Кампуридис и Йозефина Хартунг от Университета в Тюбинген (Германия) и Раймунд Алберсдорфер от Музея на динозаврите в Алтмюлтал (Германия).

Pterodactylus antiquus, DMA-JP-2014/004, от горноюрската (кимериджка) формация Torleite в Пайтен; детайлна снимка на черепа. Източник: Augustin et al.

Феликс Аугустин от университета в Тюбинген, който е водещ автор на изследването, разказва:

Скалите в кариерата, от която е намерен новият екземпляр на Pterodactylus, се състоят от силицифициран варовик, който е датиран в горната част на кимеридгийския период (преди около 152 милиона години). Преди това Pterodactylus е бил откриван само в по-млади скали в Южна Германия, принадлежащи към титонския етап, който следва след кимеридгийския.

Екземплярът е пълен, добре запазен скелет на индивид с малки размери. Изследователите в своето проучване допълват:

Липсва само много малка част от лявата долна челюст, както и от левия и десния пищял. Иначе скелетът е почти идеално запазен, като всяка кост присъства и е в приблизително правилната си анатомична позиция.

С дължина на черепа от 5 см Птеродактилът от Пайтен представлява рядък индивид, който не е възрастен. Огюстен допълва:

Като цяло екземплярите от Pterodactylus не са равномерно разпределени в целия диапазон на размерите, а преобладаващо попадат в отделни класове по размер, които са разделени от ясно изразени пропуски. Екземплярът от Пайтен е рядък представител на първата празнина между малките и големите размери.

Птеродактилът от Пайтен е бил на междинна и рядко срещана онтогенетична възраст по време на смъртта си, между два последователни годишни класа.

В кариерата в Пейтън са открити много други „отлично запазени вкаменелости“, включително ихтиозаври, костенурки, морски и сухоземни крокодили и динозаври. Много от тях, като този нов екземпляр на птерозавър, са изложени в новия Музей на динозаврите Алтмюлтал в Денкендорф (Бавария, Германия).


Източник

Felix J. Augustin et al, The geologically oldest specimen of Pterodactylus: a new exquisitely preserved skeleton from the Upper Jurassic (Kimmeridgian) Plattenkalk deposits of Painten (Bavaria, Germany), Fossil Record (2022). DOI: 10.3897/fr.25.90692

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *