Време за четене: 3 минути

Причините човек да живее и тези да умре често са едни и същи. Това със сигурност бе случаят с Доминик Венер, чийто жест целеше да докара живота и смъртта му в пълно съгласие. Той бе заявил, че избира да умре по начина, който е най-почтен при настоящите обстоятелства, особено когато думите стават безсилни да опишат, да изкажат какво чувстваме. В крайна сметка той умря по начина, по който бе живял, със същата воля, със същата яснота.

Доминик Венер не беше нито екстремист, нито нихилист и най-вече никога не се отчая.

Наистина, неговото дългогодишно потапяне в историческата наука култивира в него един вид оптимизъм. Той смяташе, че историята е непредсказуема и винаги отворена и че тя едновременно създава мъже и бива създавана от мъже. Доминик Венер отричаше фатализма и всички форми на отчаянието.

Той е роден през 1935 година в Париж. 19-годишен се записва като доброволец във френската армия по време на войната в Алжир и две години се бие на фронта. След завръщането си във Франция се присъединява към организацията Млада Нация (Jeune Nation) и участва в унгарската революция от 1956 г.

Участва в погрома на централата на Френската комунистическа партия на 7 ноември 1956 г. Заедно с Пиер Сидос създават Националистическата партия (Parti Nationaliste), но тя съществува само 2 години преди да бъде забранена.

Активно участва в Народно движение 13 май, ръководено от генерал Шасен.

Арестуван е заради активното си участие в Тайната военна организация (Organisation armée secrète), след поредния опит за покушение над генерал дьо Гол. Лежи 3 години в затвора и е освободен през 1962 г. След като напуска затвора, заедно с Ален дьо Бенуа става един от теоретичните стожери на движението „Нова Десница“. Тогава издава и манифеста „Към позитивна критика“ (Pour une critique), сравняван от някои с текста на Владимир Ленин „Что де́лать? Наболевшие вопросы нашего движения„, тъй като става фундаменталният текст на цял сегмент на крайно-дясното.

През 1963 г. е сред основателите на движението „Европа – Действие“, застъпвайки десни консервативни възгледи и не изключвайки използването на сила за смяна на властта. През 1971 г. се оттегля от активната политика, отдавайки се на исторически проучвания.

Изучава оръжейната история и военната политика, Венер е автор на многобройни произведения, посветени на тази тема. През 1981 г. за работата му, озаглавена „История на Червената армия“, му е присъдена наградата на Френската академия за военна история. От 2002 г. до смъртта си е редактор на „Ново списание за история“.

Доминик Венер е краен и активен противник на еднополовите бракове.

Отправя критики към приетия от парламента закон за легализиране на еднополовите бракове, обещан предизборно от президента социалист Франсоа Оланд. Също така посочва, че още по-голяма и неизбежна опасност е имиграцията, която сравнява с великото преселение на народите.

На 78-годишна възраст, на 21 май 2013 г., извършва публично самоубийство до олтара на катедралата Нотр Дам в знак на протест срещу закона и с цел да насочи общественото внимание върху проблематиката и идеите, които е застъпвал през целия си съзнателен живот.

За Доминик Венер може да се говори много, но аз съм избрал да споделя този откъс от последните му думи преди смъртта:

…И аз също предавам тялото си на смъртта, което означава да се боря срещу това, което отричам. Аз съм мъченик, който живее във вас завинаги! Призовавам Ви към битка, която вече не мога да изживея. Изковете меча си в желязо, защото кръвта ни си заслужава, но оставете зад себе си духовно слабите, които не се събуждат от съня си, оставете страхливците, които прекланят главите си пред враговете си! Така че моите действия трябва да бъдат предупреждение за Вас.

Събудете се от съня си и бъдете готови да жертвате това което е най-ценно за Вас. Нека успехът възтържествува, никога не поставяйте под въпрос борбата! Това е за кръвта и отечеството! Събудете се от вашия здрач и най-накрая бъдете готови да се жертвате! Това е най- доброто, което може да направите за отечеството!

Сподели
Радо Борисов
Радо Борисов

                                 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *